Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 березня 2014, 21:23 Суспільство
Світова спільнота підтримує Україну
Світова спільнота підтримує Україну

Дипломатія може зупинити референдум у Криму. У цьому українського прем'єра Арсенія Яценюка запевнив керівник Білого дому Барак Обама. Завтра вмовлятиме Путіна не відбирати півострова держсекретар США Джон Керрі. Тим часом Європейський союз має намір перервати дипломатичні відносини з Росією та обіцяє Києву економічну підтримку.

Дипломатія може зупинити референдум у Криму. У цьому Арсенія Яценюка під час зустрічі у Вашингтоні запевнив Барак Обама. Американський керманич засудив інтервенцію Росії на півострові й наголосив, що кризу треба залагоджувати мирно. Мовляв, будь-яка країна не має права втручатися у внутрішні справи сусідньої та диктувати їх механізми дій під дулами автоматів.

Барак Обама, президент США:

- Ми й далі говоритимемо російському урядові - якщо він залишатиметься на обраному шляху - світове співтовариство, європейський союз  змусять Росію дорого заплатити за порушення міжнародного права.

Обама певен: завдяки переговорам ще вдасться відмовити Москву від загарбання півострова і розколювання України. В Білому домі сподіваються: президент Путін пристане на пропозиції дипломатів. Задля цього до Лондона відряджають Джона Керрі. Завтра держсекретар 11-ть годин спілкуватиметься з Сергієм Лавровим.

Джон Керрі, держсекретар США:

- Ніщо не виправдовує воєнної інтервенції, яку нині спостерігаємо. Є безліч інших способів до порозуміння, і ми намагатимемося пояснити це Росії. Я неодноразово казав панові Лаврову про переваги деескалації та політичного врегулювання конфлікту. Сподіваюся, зрештою знайдемо спільне рішення - з дотриманням і прав українського народу, і норм міжнародного законодавства.

На допомогу заокеанських союзників в залагодженні кризи розраховує й український уряд. 

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Запевняю всіх - ми не капітулюємо. Зробимо все можливе, аби зберегти нашу країну, наших громадян і нашу незалежність. У цьому  покладаємося на підтримку заходу й відчуваємо її. Водночас, майбутнє зараз в руках самого народу. Уряд своєю чергою готовий до змін, до реалізації реформ. Проте, не можемо робити це, допоки російські танки й солдати на нашій землі.

Подальші обговорення питання відбудуться в раді безпеки ООН у Нью-Йорку, куди разом з українською делегацією попрямували віце-президент і міністр фінансів США.

***
Перервати дипломатичні відносини з Росією, допоки вона не відкличе своєї армії з Криму. Проект відповідної резолюції опублікували на сайті Європарламенту. Якщо сьогодні на засіданні Мартин Шульц з колегами ухвалить документ - експерти кажуть - Кремлю поставлять шах. Із Москви відкличуть послів європейських держав. Другим заходом резолюція передбачає рішення ЄС припинити перемови з Росією стосовно візових питань та замороження активів окремих її громадян. Далі йтиметься про заборону торгівлі зброєю й технікою з федерацією.
 
***
Погоджується із запровадженням санкцій проти політиків, причетних до вторгнення на кримський півострів, і німецька канцлерка. Подальша агресія, зі слів Анґели Меркель, стане справжньою катастрофою не лише для України й європейського реґіону, а й для Росії. Про це урядниця сказала перед депутатами Бундестаґу.

Анґела Меркель, канцлер Німеччини:

- Територіальна цілісність України нині - пріоритетна для всіх. Москва скористалася зі слабкості сусідньої держави. Замість партнерської допомоги - вторглася на територію і намагається дестабілізувати ситуацію. Геополітичні інтереси загарбниці переважають над кооперацією. Війська - не метод для залагодження конфліктів у цивілізованому світі. У відповідь на подальшу агресію ми приготували для Кремля суворі санкції.

Раніше Меркель і польський прем'єр-міністр Дональд Туск у Варшаві визнали - їхні спроби налагодити діалог з Москвою та створити спільну контактну групу - провалилися. Тож вже з наступного тижня Європа перейде до рішучих дій.