Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 березня 2014, 22:56 Суспільство
Світ засуджує агресію РФ
Світ засуджує агресію РФ

НАТО визнав агресорів у камуфляжах у Криму за російську армію. ЦРУ припускає, що вслід за українським півостровом Путін спробує загарбати Східну Європу. Водночас у Чорному морі розпочинаються спільні військові навчання США, Болгарії та Румунії.

НАТО визнав, що захопили Кримський півостров російські вояки. Так вважає головнокомандувач сил північноатлантичного альянсу в Європі Філіп Брідлав. Згідно із записами в його блозі на порталі блоку, командування пильно стежить за напруженою ситуацією, зокрема намагається збагнути, хто дає команди людям у формі. Промоніторивши повідомлення ЗМІ і спираючись на численні знімки й відео, які Брідлав опублікував на підтвердження своїх слів, він від імені альянсу заявив - це діють російські солдати, які прагнуть послабити українські сили у Криму. Адже номерні знаки та зброя вояків - "нетипові для місцевих військових і загонів самооборони".

НАТО зі свого боку, зазначив Філіп Брідлав у телефонній розмові з керівником Генерального штабу Збройних сил України Михайлом Куциним, підтримуватиме Київ, обговорюватиме можливості розширення партнерства, проводитиме спільні навчання, завдяки яким збільшуватиме обороноздатність країни та інтенсифікуватиме співпрацю. Про це раніше заявив і генсек організації Андерс Фог Расмуссен.   
***
Росія, услід за Кримом, може вдертися й на інші східноєвропейські території, певні в ЦРУ. І коли це зробить - залежить лише від особистих переконань Володимира Путіна. Голова американського розвідуправління  - Джон Бреннан - під час виступу у Вашингтоні запевнив журналістів: відкидати сценарій про подальшу агресію Кремля - не варто.

***
США, Болгарія та Румунія почали військові навчання в Чорному морі. Маневри, за інформацією міністерств оборони держав, не стосуються подій в Україні. Планували, мовляв, їх задовго до початку кримського конфлікту. Відкладали хіба через погані метеоумови. Відбуватимуться маневри в територіальних водах Румунії. Саме до порту Констанци - за 300 кілометрів від Одеси - днями прибув американський ракетний есмінець Truxtun. У турецькому місті Анталії стоїть  авіаносець - George HW Bush. З дня на день кораблі рушать у бік Варни. Туди ж влітку прибуде ще щонайменше один з плавзасобів заокеанського флоту.

***
Кремль краде Крим. Ідеться вже про розпочату анексію, яку Європа мусить зупинити будь-якими  методами - заявила Анґела Меркель. Канцлерка запевнила: Берлін дотримуватиметься тристоронньої стратегії - допомагатиме Києву, і водночас продовжуватиме переговори з Москвою. Адже для всього єврореґіону важливо зберегти цілісність території від Лісабону до Риги. Тож потрібні спільні переконання і тактика.

***
Захід засуджує вторгнення Росії на територію суверенної держави і погрожує Кремлеві санкціями, які запровадять одразу по проведенні нелегітимного волевиявлення - заявив польський прем'єр-міністр Дональд Туск.

Дональд Туск, прем'єр-міністр Польщі:

- Польща і Європа не погодяться на поділ України, зазіхання на її суверенітет та зміну кордонів без згоди Києва. Найжорстокіші режими завжди спиралися на брехню і пропаганду. Ось і нині, ви чули це під час останнього виступу пана Януковича, ви бачили ці методи. Вже з понеділка, нагадую, ми готові вжити заходів. Механізм і всі процедури вже визначила Рада Європи, їх погоджено з усіма її членами.

***
ООНівці тим часом не можуть дістатися на кримський півострів. З міркувань безпеки та через заблокований аеропорт Симферополя емісар організації - Іван Шимонович - скасував заплановану раніше поїздку. Помічник генсека з прав людини зустрівся з представниками уряду та обмежився відвідинам і східних, і західних обласних центрів.

Відмовилися перебувати на території автономії під час референдуму і спостерігачі ОБСЄ. В організації і далі наголошують - заплановане голосування нелегітимне, є порушенням норм міжнародного права й конституції України. Організація, водночас, готова й далі обговорювати зі сторонами, зокрема контактною групою, шляхи залагодження ситуації у Криму, та надати підтримку моніторинговій місії в Україні.