Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 березня 2014, 21:21 Суспільство
Що обговорювали на засіданні Кабміну
Що обговорювали на засіданні Кабміну

Кримське питання було головним під час сьогоднішнього засідання уряду. Міністри обговорювали, як уникнути війни з Росією, зберегти мир на півострові та допомогти українським солдатами у скруті. Запланований на 16 березня референдум на півострові урядовці назвали нелегітимним. І одразу запевнили - результатів волеявиялення кримців під дулами російських автоматів не визнають ані в Україні, ані у світі.

Міністри збираються ще за півгодини до початку засідання! Жваво і нервово перешіптуються. В крісло прем'єра сідає Віталій Ярема, бо керівник уряду - Арсеній Яценюк - поїхав до США. Починає одразу з головного - Крим. Насамперед, подякував українським армійцям на півострові. Що не піддалися на провокації агресорів та лишилися вірні присязі.

Віталій Ярема, перший віце-прем'єр-міністр України:

- Сьогодні ЗСУ знаходяться у непростій ситуації. Однак КМ уже вжито ряд заходів по збільшення фінансування потреб української армії. Так, завдяки завдяки зусиллям уряду воєнним доставляється в потрібних обсягах паливно-мастильні матеріали, вирішується питання постачання речового майна. Крім того, виділено 125 мільйонів одноразового грошового забезпечення військовослужбовців Криму.

Усі українські кордони оточили російські вояки. Як на сході, так і на півдні. У вівторок пролунала неймовірна статистика - 220 тисяч бійців федерації. Втім, виконувач обов'язків міністра оборони заспокоює - нині у Криму лише трохи більше 18-ти тисяч чужих армійців. Решта військових - просто на маневрах.

Ігор Тенюх, в.о. міністра оборони України:

- Вчора РФ розпочала найбільш маштабні за всю свою історію навчання своїх військ, в які задіяно 220 тисяч - це кількість тих військових, які беруть участь у навчаннях, як на території Росії, так і Криму. В Криму ж незаконно збільшили чисельність Чорноморського флоту.

Що до запланованого на 16 березня референдуму у Криму, урядники заявили: він не законний, і не мають наміру визнавати його результати. До Венеційської комісії вже надіслали звернення, в якому просять дати оцінку легітимності та відповідності європейським стандартам.

Павло Петренко, міністр юстиції України:

- Ми, як і вся світова спільнота, не визнаємо цей референдум. Навіть якщо він відбудеться - його результати. Більше того, ви знаєте, що по лінії дипломатичних заяв та нот щодо припинення організації цього референдуму. Ми сподіваємося, що вони все ж таки отямляться.

Нині ж самопроголошена кримська влада захотіла націоналізувати державну Укрзалізницю та Чорноморнафтогаз. Утім, міністр юстиції заспокоїв: сепаратистам це не до снаги, бо всі документи у столиці.

Павло Петренко, міністр юстиції України:

- Інформація по правах власності вся тут. А місцева влада - купка злодіїв, що намагаються викрасти приватне і державне майно.

Утім, нелігітимна влада півострова уже залізла в кишені українців. Адже референдум про приєднання Криму до складу Росії коштує 11 мільйонів гривень і фінансують його саме з державного бюджету автономії.