Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 березня 2014, 00:05 Суспільство
Що діється у Криму
Що діється у Криму

Ситуація у Криму залишається напруженою. Блокування українських військових частин так званою самообороною півострова триває. Непереливки й простим мешканцям.

Стрілянина в Чонгарі. Так зустрів колону Автомайдану місцевий Беркут. Два десятки машин їхали у Крим із Дніпропетровська, щоб підтримати бойовий дух українських вояків - з листами, продуктами й теплими речами. Дорогу на перепускному пункті активістам загородили спецпризначенці. Люди у формі начебто попросили зняти синьо-жовту символіку з машин, після відмови - відкрили вогонь. Спочатку по ногах, потім - упритул.

Поранення у груди з травматичної зброї дістав активіст із Запоріжжя. Колеги надали йому медичну допомогу. Від ушпиталення постраждалий відмовився.

- Ребята, ребята. Нельзя снимать, мы не будем. Потом заклеишь. Нормально, нормально. Две раны: вот здесь одна.

Усі спроби потрапити на кримський півострів автомайданівців були марні, тож активісти повернулися додому.

***
Водночас і простим кримцям дедалі тяжче - на ретельний огляд вимагають речі так звані дружинники. Зокрема, роблять це на залізничному вокзалі в Симферополі. Більшість людей мовчки показує вміст сумок. Утім, дехто не боїться обурюватися.  

- А чего вы должны мою сумку проверять? Нам хватит Майдана. Пистолеты. И я не хочу Майдана. Я приехала с Киева, я не пересекаю границу, почему с меня требуют досмотр, открыть мою сумку, основания не могут предъявить.

Натиску дружинники не витримують, відпускають - без догляду.

***
І нісенітницею називає повідомлення російських медійників про перехід командування зенітного полку в Бахчисараї на бік агресорів представник президента у Криму Сергій Куницин. Каже - українську присягу зрадили двоє прапорщиків. Вони разом із загарбниками відімкнули склади і вкрали два автомобілі. Утім, це єдиний такий інцедент. Водночас окупація російськими солдатами інших частин триває. Та українці тримаються. Куницин переконує: їжі й медикаментів у бійців поки що вдосталь.

Сергій Куницин, представник в.о. президента у Криму:

- На Маленике стали нападать, ВВ, пограничники, Альфа тоже крымская закрылась, и никто, сказали, не заходите к нам, поэтому важно, чтобы отсюда были сигналы всем тем, кто там, кто там находится, что родина их не предаст. Что Крым не отдадут ни при каких обстоятельствах.

Й наостанок відео, яке потрапило в мережу тільки нині, хоч зафільмоване кілька днів тому. За допомоги поромної переправи в Керчі російські військові доправили у Крим чергову партію важкої техніки. Зокрема, одна з машин везла величезного генератора.