Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 березня 2014, 23:00 Суспільство
Події в реґіонах
Події в реґіонах

Генадія Кернеса, Харківського міського голову, викликали до прокуратури як підозрюваного. В Одесі проросійські активісти мітинґували проти мобілізації військовозобов'язаних городян. А в Луганську визволили облдержадміністрацію, яку напередодні захопили прибічники федерації.

Генадій Кернес - підозрюваний. Одинадцятого березня Харківський міський голова отримав повістку від слідчого Генеральної прокуратури. На відміну від соратника, Михайла Добкіна, мера притягають до відповідальності не за політичні заяви, а за суто кримінальними статтями: погроза вбивства, катування, викрадання людей. Покарання за такі злочини - до 10 років позбавлення волі. Кернес зазначив, що не переховуватиметься від слідства і обов'язково з'явиться на виклик 13 березня.

Генадій Кернес, Харківський міський голова:

- Я оформлю за свой счет командировку. За счет бюджета я в командировку в город Киев ехать не буду. Я оформлю, как я уже сказал, заявление и поедем. Оденусь в свободную одежду, да. И поедем.

***
В Одесі проросійські активісти уночі пікетували міську школу. Там реєстрували офіцерів запасу. Мітинґувальники ж вирішили, що військовозобов'язаних одразу ж відрядять до Криму. Правоохоронці намагалися владнати конфлікт біля навчального закладу, тож сьогодні невдоволені прийшли пікетувати міліцію. Керівництво області запевнило: в реґіоні лише триває мобілізація.

Володимир Немировський, голова Одеської облдержадміністрації:

- Мобилизации граждан призывного возраста нет. Выписаны талоны в определенном количестве, мужчин призывного возраста. Солдат и сержантов до 40 лет, младшего и среднего состава до 45 лет, среднего и высшего офицерского состава свыше 50 лет. Они все есть на учете. Пока это все, что сделано в рамках мобпредписаний.

***
У Луганську правоохоронці очистили приміщення облдержадміністрації від людей, які захопили його напередодні. Тож сьогодні чиновники запрацювали у звичному режимі. Тим часом губернатор Михайло Болотських повідомив, що й далі виконує обов'язки голови адміністрації. А заява про відставку, яку він написав напередодні під тиском, не має юридичної сили.

Михайло Болотських, голова Луганської облдержадміністрації:

- Пришлось написать заявление об отставке, которое находится вне правового поля, но чтобы успокоить людей, я это сделал. Сегодня я в полном объеме выполняю обязанности главы ОГА и аппарат работает в нормальном режиме.

Проте проросійські активісти й далі гуртуються біля будівлі ОДА, щоправда, нині їх значно менше. Це пов'язують насамперед з арештом одного з організаторів масових заворушень у Луганську Арсена Клинчаєва. Йому інкримінують сепаратизм, наругу над державними символами, захоплення адмінбудівель та організацію безладу.