Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 березня 2014, 20:36 Суспільство
Чи готова українська армія до війни
Чи готова українська армія до війни

Що Україна може протиставити військовій агресії росіян і чи готова її армія оборонятися? Сьогодні це питання - найактуальніше.

Це кадри з останніх навчань підрозділів сухопутних і повітряних військ, які відбувалися в жовтні 2013 року. Красива картинка, багато техніки та гучні постріли. Далі - промовисті обіцянки тодішнього головнокомандувача Януковича.

Віктор Янукович, президент України (2010-2014):

- Будемо працювати з Укроборонпромом над вдосконаленням нашої техніки. Над модернизаціей. Сьогоднішніх існуючих озброєнь. І над виготовленям нових сучасних і найсучасніших зразків.

Втім, за чотири роки його керування для військових не придбали нічого, що могло б підвищити обороноздатність країни - кажуть експерти.

Володимир Грек, Президент асоціації Українські оборонні технології:

- Практически вся деятельность Министерства обороны за 4 года последовательно была сведена к тому, что все разработки вооружения и военной техники приостановлены, а закупка вооружения осуществялась одиночными образцами, которые никак не влияли на обороноспособность страны.

І це тоді, як до 2010-го року було випробувано 150 нових зразків озброєння. Та нічого з цього українська армія не одержала.

Володимир Грек, Президент асоціації Українські оборонні технології:

- Современные противотанковые ракеты, высокоточные Стугна, Комбат, Барьер, за 4 года не куплено ни одной ракеты. Более того, на различного рода показухах и подготовке к ним нещадно выстреливались эти ракеты.

Українську армію зумисно роззброювали - переконані експерти. Тому нині вона тримається здебільшого на ентузіазмі військових.

Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії:

- Сьогодні можуть протиставити в збройному конфлікті цьому лише власну мужність і стійкість. Але така фаза не може тривати довго. Тому ми закликаємо до певних дій.

Тож нині головне завдання керівництва держави - швидко озброїти українську армію. Лише так можна змусити агресорів відступити.

Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії:

- Збройні сили, на наш погляд, мають продемонструвати конкретні дії готовності до безпосередньо військового конфлікту. Путін - така особистість, яка не буде сприймати прохання і заяви про виведення військ і так далі. Путіну потрібно показати силу.

Окрім того, Україна має домагатися юридичного визнання військових, від яких відхрестилася Росія, незаконними бандитськими угрупованнями. А вже як з ними поводитися по тому - вирішувати разом з міжнародними спостерігачами.