Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 березня 2014, 23:09 Суспільство
Економічна та політична підтримка України
Економічна та політична підтримка України

Грішми, скасуванням мита та технікою готовий допомагати світ Україні. У відповідь на спроби Росії обмежити економічну спвіпрацю ЄС, навпаки, відчиняє двері українським товарам, полегшуючи експорт.

Європейський союз готовий скасувати мито на українські товари. У Брюселі мають намір односторонньо запровадити положення зони вільної торгівлі з Україною стосовно імпорту. Про це заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Безперешкодно експортувати продукцію вітчизняні виробники зможуть уже за кілька тижнів.

Жозе Мануель Баррозу, президент Європейської Комісії:

- Європейська Комісія пропонує Раді ЄС та Європарламенту дочасно застосувати положення про імпорт товарів, угоди про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі, яку ми готові підписати. Це означає мільйони збережених платежів на імпортні мита.

Така відповідь на ініціативи Москви - запровадити державами Митного союзу обмеження і підвищити побори на постачання українських товарів.

***
Гроші 18-х чиновників режиму Януковича можуть повернути в Україну. Євросоюз оприлюднив список багатіїв, рахунки яких заморозили в західних банках. У чорному переліку сам екс-президент, його сини, керівники силових відомств, Кабміну та Адміністрації президента, олігарх Сергій Курченко.

***
40 військових спостерігачів з 21 країни Організації безпеки і співробітництва в Європі не пустили на територію Криму. Про це у своєму Twitter повідомила речниця ОБСЄ Кеті Бертон. Озброєні люди зупинили групу посланців поблизу міста Армянська на півострові й запитали про дозвіл на пересування територією від "нового керівництва автономії".

***
А тим часом НАТО вирішило переглянути співпрацю з Москвою. Жодних контактів із загарбником Північно-атлантичний альянс не матиме.

Андерс Фог Расмуссен, Генеральний секретар НАТО:

- Ми ухвалили рішення, що на рівні цивільних і військових зустрічі з представниками Росії не відбуватимуться. Міністри закордонних справ НАТО ухвалюватимуть рішення з цього питання на початку квітня. Цих заходів вживаємо для того, щоб надіслати чіткий сигнал: дії Росії мають наслідки.

Водночас відносини з Києвом альянс, навпаки, зміцнює. Андерс фог Рассмусен підтвердив рішення 2008-го року про готовність узяти до організації Україну, якщо вона відповідатиме потрібним критеріям. Хоча рішення про приєднання залежатиме лише від українців.