Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 березня 2014, 21:40 Суспільство
Зусилля світових лідерів заради миру
Зусилля світових лідерів заради миру

Путін живе у вигаданому світі й намагається на свій лад інтерпретувати події в Україні - так відреагувала міжнародна спільнота на вчорашні заяви російського президента. Світ укотре закликає Росію поважати територіальну цілісність і суверенітет сусідньої держави й негайно вивести війська. А ще - розпочати діалог з чинною українською владою. Водночас готують допомогу Києву. ЄС надасть 11 мільярдів євро.

Змусити Кремль припинити інтервенцію сьогодні намагатимуться на засіданні НАТО-Росія у Брюселі. Докладають зусиль і дипломати різних країн. Держсекретар Сполучених Штатів Джон Керрі разом з українським міністром закордонних справ прилетів до Парижа. До переговорів  у резиденції американського посла долучився Вільям Хейґ - головний британський дипломат. Він сподівається, що увечері Андрій Дещиця зможе зустрітися з російським міністром Сергієм Лавровим, який прибуде до французької столиці на міжнародну конференцію, присвячену Лівану.

Вільям Хейг, міністр закордонних справ Великої Британії:

- Сподіваюся, буде можливість залучити Росію й Україну до безпосереднього спілкування, влаштувати особисті перемови міністрів за нашої участі. Я гадаю, це дуже важливо, щоб вони були на прямому зв'язку, а потім і на вищому рівні, насамперед, щоб уникнути прорахунків і непорозумінь, які можуть створити ще небезпечнішу ситуацію. Окрім того, керівники відомств мають дипломатичними методами подолати цю кризу. Інакше Росія зазнає значних втрат, про що її вже попереджали Прем'єр Кемерон і Президент Обама.

Головний російський дипломат сьогодні в Мадриді спілкувався з іспанським прем'єром Маріано Рахоєм та Єврокомісаром із зовнішньої політики й безпеки Кетрин Ештон. Втім, позиція Сергія Лаврова - незмінна.

Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії:

- На наших западных партнерах те, кто сидят в Верховной Раде, пытаются спєкулировать. Хотят обострить отношения с Западом, надеясь поймать рыбку в мутной воде. Думаю, западные политики понимают эту игру. А мы не допустим какого-либо кровопролития в Крыму среди граждан Российской федерации.

Аргументи, які наводить Кремль, щоб виправдати військове вторгнення, керівника Білого дому неабияк здивували.

Барак Обама, Президент США:

- Схоже, у президента Путіна інші юристи, які по-іншому інтерпретують, але я не думаю, що це когось обдурить. Думаю, всі визнають - хоч Росія й має законний інтерес до того, що відбувається у сусідній державі, вона не має жодного права використовувати силу, щоб нав'язувати свій вплив на цю державу зсередини.

На неадекватне сприйняття реальності російським лідером натякає і польський керманич. Усюди володареві Кремля бачаться політичні змови. Його заяви, що бойовиків для Майдану готували в Литві й Польщі, є абсолютно необґрунтованими.

Броніслав Коморовський, президент Польщі:

- Таке може казати лише той, хто живе у світі агентів і підступів. Пан Путін так міркує, навіть коли йдеться про громадян, котрі захищають свої громадянські права, як це було на Майдані. Вочевидь, комусь не вміщається в голові, що джерелом цих подій можуть бути просто людські поривання, а не політична змова. Жодної змови немає.

Тим часом саміт великої сімки, що об'єднує Канаду, Францію, Німеччину, Італію, Японію, Велику Британію та США, може відбутися найближчими тижнями. Усі ці держави різко засудили агресію Росії й вирішили більше не залучати її до дискусій сильних світу цього.

Стівен Харпер, прем'єр-міністр Канади:

- Дії президента Путіна поставили його країну на курс дипломатичної й економічної ізоляції. Росія має повністю вийти з G8.

На зустрічі планують обговорити ситуацію в Україні та подальші заходи з протидії Москві. Тим часом Європейський Союз вирішив надати Україні 11 мільярдів єврів допомоги впродовж наступних кількох років. Про це повідомив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу одразу після її засідання. 

Жозе Мануель Баррозу, президент Єврокомісії:

- Міжнародна спільнота має мобілізуватися, щоб допомогти Україні стабілізувати економічну та фінансову ситуацію. Об'єднаний пакет на підтримку Києва загальною сумою 11 мільярдів єврів протягом найближчих кількох років забезпечимо з б'юджетів Європейського Союзу та міжнародних фінансових інститутів. Він буде спрямований на проведення реформ українським урядом.