Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 березня 2014, 21:23 Суспільство
Чому Москва відхрещується від своїх солдатів
Чому Москва відхрещується від своїх солдатів

Російські високопосадовці продовжують наполягати: озброєні сучасними автоматами Калашникова, гранатометами та військовою технікою люди в Криму - то не вояки федерації. У вівторок про це говорив Володимир Путін. В середу ж знімки російських солдатів і спецмашин на півострові назвав провокацією міністр оборони Сергій Шойгу.

Це відео в інтернеті переглянули майже 700 тисяч людей. На ньому люди у формі без жодних розпізнавальних знаків спочатку не хочуть розмовляти з журналістами, а згодом зізнаються - вони росіяни.

- А вы не местные?

- Местные.

- Украинцы?

- Мы? Мы россияне.

- Тогда объясните, что здесь вооруженные силы России делают, на территории Украины.

- Ведем охранение. Чтоб не было террористических актов.

Втім, чому на формі немає російського триколора, солдати пояснювати відмовляються.

- У нас форма такая. Без опознавательных знаков.

- А вы украинские или российские?

- Российские военнослужащие.

- А что делают российские военнослужащие на территории Украины?

- Потому что. Вы не смотрите телевизор?

Телевізора ми дивимось. Саме з блакитних екранів президент Росії Володимир Путін заявив - російських військових у Криму немає. Тобто всі ці люди зі зброєю та бронетехнікою - самооборона півострова.

Володимир Путін, президент Російської Федерації:

- Это были местные силы самообороны. Посмотрите на постсоветское пространство - там полно формы, похожей на российскую. Да пойдите в магазины и купите любую форму.

Купити військову форму і справді нескладно. А ось де звичайній людині взяти зброю, яку тримають у руках військові?

Олексій Мельник, фахівець з питань зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру ім. Разумкова:

- В даному випадку це автомат Калашникова з оптичним прицілом, але точно така ж зброя є і на озброєнні українських військовослужбовців, і перше, наявність такого автомату про що говорить - це є військовослужбовець, або це якщо не військовослужбовець, це незаконне військове формування.

Автоматів і кулеметів не придбати в жодній військовій крамниці - кажуть експерти. Таку техніку, як на цьому відео - тим паче. "Тигри" на озброєнні є лише в російській армії.

Микола Сунгуровський, керівник військових програм Центру ім. Разумкова:

- Это только в России есть, это их собственное производство, на базе машин Ивеко, которые они закупали в Италии. В армиях других страны их нет.

Усі ці фото та відео з Криму нарешті побачили в міністерстві оборони Федерації. Його очільник Сергій Шойгу вже назвав їх провокацією, а присутність росіян на півострові - нісенітницею. Експерти таку позицію Кремля щодо власних військовиків називають зрадницькою.

Микола Сунгуровський, керівник військових програм Центру ім. Разумкова:

- В том, что Путин отказывается от того, что это росийские военнослужищие, он их просто подставляет, почему? Потому что люди с оружием без опознавательных знаков могут идентифицироваться как террористы, и что тогда?

Проти споряджених загарбників українські військові мають цілковите право застосувати зброю. Саме цього чекають у Москві - переконані експерти. Тоді російській бійці від блокування частин перейдуть в активний наступ.