Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 березня 2014, 00:02 Суспільство
На українських кордонах спокійно
На українських кордонах спокійно

Без паніки. Попри скандальні кадри російських телевізійників, де начебто українці масово емігрують з країни, прикордонні пункти працюють у штатному режимі. Напливу біженців немає.

Віктор разом із родиною проходить митний контроль на кордоні з Угорщиною. Переконує - втікати з України до Європи й гадки не має. На доказ - з усмішкою відкриває багажника. Там речі на кілька днів.

- Їдемо в Угорщину, та в нас там і багато справ, і друзі, і діти з нами їдуть.

Прикордонники запевняють - збільшення пасажиропотоку немає. Чопський перепускний пункт працює у штатному режимі.

Віталій Гофнонг, заступник керівника штабу Чопського прикордонного загону:

- Фактично щозміни ми пропускаємо біля 400 транспортних засобів в одну сторону, із них громадяни України складають 4/5. Тобто кожен 5-й - це іноземець. Особливих змін у пасажиро-транспортному потоці не відбулося. Відбуваються незначні коливання щоденні в межах 5%.

У Харківській області прикордонники спростували слова очільника сусідньої Білгородської області. Днями він заявив про сотні українських біженців, які скупчилися поблизу російської митниці. Проте на найбільшому перепускному пункті Східної України - Гоптівці - все спокійно. Черг на виїзд немає.

Дмитро Журавель, заступник керівника відділу прикордонної служби Дергачі:

- За минулих дві доби пропущено понад 8 тисяч на в'їзд і понад вісім тисяч на виїзд громадян. З них понад 2 тис громадян України туда і назад, і знову ж таки понад дві тисячі громадян інших держав, більшість з них Росфедерації. Жодна з осіб, які перетнули державний кордон, не забажали мати статус біженця.

Військової техніки на тому боці прикордонники теж не побачили. Не помітили танків та БТРів і росіяни, що завітали до України.

- Не знаю, я ехал свободно, кроме постов ГАИ, я нигде ничего не видел.

- Нет, нет вообще ничего такого, тишина, спокойствие. Хотелось бы, чтобы осталось все, так и было, все-таки братские народы.

А ось у Сумській області прикордонні пости посилили. Та ні паніки, ні ажіотажу на митниці немає. Поїзди й автобуси в московському напрямку їдуть наполовину порожні. Українці, котрі повертаються додому, розповідають, що їм пропонували стати біженцями. А також розпитували про озброєння з цього боку кордону.

Павло Лисак, керівник Сумського прикордонного загону:

- Російськими колегами було опитано наших людей, чи не хочуть вони отримати статус біженців, на що наші громадяни України відмовлялись і казали, що це абсурд.

На Луганщині на перепускному пункті Ізварине не пропустили п'ятьох росіян. Вони рухались організованою групою і всі - колишні спецпризначенці. Водночас ті громадяни сусідньої країни, до котрих запитань у прикордонників не було, розповідають про дезінформацію з боку ЗМІ федерації.

В'ячеслав, громадянин Російської Федерації:

- Вот говорили: ничего в магазинах нет, там все такое. Ну поехали. С нами вот россиянин, я, говорит, поражають.

- Это речь идет о украинских или русских каналах?

- Не, ну мы же там смотрим, в России.

- То есть в России информация искажена?

- Да, искажена.