Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2014, 23:16 Суспільство
Верховна рада спростувала заяву Януковича
Верховна рада спростувала заяву Януковича

Ішлося про Януковича й на засіданні Верховної Ради України. Депутати зазначили: жоден президент, ані нинішній, ані колишній, не може просити іншу державу ввести війська в Україну. Такі повноваження має лише парламент.

Народні обранці обурені проханням Віктора Януковича ввести війська до України. Парламентарі нагадали екс-президентові та очільникові Росії Володимиру Путіну:

Олександр Турчинов, голова Верховної ради України:

- Відповідно до Конституції України і українського законодавства, тільки Верховна рада і лише Верховна рада може приймати рішення в разі потреби щодо введення іноземних військ на свою територію.

Від Москви Київ потребує лише однієї допомоги - видати Януковича.

Олександр Турчинов, голова Верховної ради України:

- Саме тому генеральна прокуратура звертатися до Російської федерації, де зараз знаходиться екс-президент, з вимогою екстрадиції його до нашої країни, де буде забезпечений чесний і неупереджений суд.

Колишні соратники Януковича як один запевняють: війни в Україні не хочуть, а екс-президента виведуть із партії.

Владислав Лук'янов, народний депутат України:

- Низка осіб, не буду зараз перелічувати і загострювати питання на особистостях, будуть виключені з лав партії регіонів. 

- І Янукович? 

- Я припускаю, що так.

Попри заяви Путіна про те, що російських військ у Криму немає, українські військові частини досі заблоковані. Втім, доступ до підрозділів таки є.

Андрій Парубій, секретар Ради національної безпеки та оборони:

- Блокування, яке відбувається в частинах, воно є блокуванням умовним, тому що ми маємо змогу завозити харчування на територію частин.

Під тиском людей зі зброєю нині працюють й українські прикордонники. Так, їх хочуть деморалізувати, проте марно.

Андрій Парубій, секретар Ради національної безпеки та оборони:

- Цієї ночі були поставлені блок-пости для того, щоб ми могли контролювати в'їзд в Крим, і для того, щоб не допустити приїзд екстремістів, які намагаються потрапити на територію Криму.

Ситуація на півострові залишається напруженою. Втім, стійкість українських військовиків та підтримка усього світу забезпечать мир - переконаний секретар РНБО.

Андрій Парубій, секретар Ради національної безпеки та оборони:

- Україна отримала підтримку не тільки від західних держав, а навіть від членів СНД, і в першу чергу тут є добрим прикладом Казахстан, а також від Китаю.

Наступного разу парламентарі зберуться на засідання за тиждень.