Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2014, 22:35 Суспільство
Рада безпеки ООН засудила агресію Кремля
Рада безпеки ООН засудила агресію Кремля

Неприпустимою агресією визнала перебування російських військ у Криму Рада Безпеки ООН. Засідання скликали з ініціативи Москви, яка намагалася запевнити світову спільноту в правоті своїх дій. Проте аргументи Кремля виявилися непереконливими. Всі держави, навіть далекі Чад і Йорданія, назвали заходи Федерації анексією.

Росія має негайно вивести свої війська з території України. Цього вимагають члени Ради безпеки ООН. Кажуть: Кремль порушив усі міжнародні домовленості й діє незаконно. 

Саманта Пауер, представник США в ООН:

- Немає доказів того, що населенню Криму й інших областей на Сході України становить загрозу нова українська влада. Військове втручання не може бути виправдане проблемами, яких немає. Мобілізація російських військових є відповіддю на вигадану небезпеку.

Тим часом Москва знову закликає повернутися до домовленостей з Януковичем 21 лютого, за якими він залишається президентом аж до осені. Хоча сама Федерація цього договору не підписала й не визнала. Кремль виправдовується: діє на прохання Януковича, якого й досі вважає чинним президентом України. Представник Росії навіть зачитує його звернення від 1 березня.

Віталій Чуркін, представник Росії в ООН:

- Как законно избранный президент Украины, обращаюсь к президенту Путину с просьбой использовать Вооруженные силы России для восстановления законности на территории Украины.

Такі заяви викликали обурення дипломатів, адже Москва намагається дискредитувати нову демократично обрану українську владу.

Марк Лайалл Грант, представник Великої Британії в ООН:

- Представник Федерації стверджує, що пан Янукович закликав Росію до військової інтервенції. Йдеться про колишнього лідера, який відмовився від своєї посади, свого капіталу і своєї країни. Його корумповане керування привело державу на межу економічної катастрофи. Унаслідок його придушення антиурядових виступів більш ніж 80 загиблих, а його власна партія його відцуралася. Ці заяви не можуть надати легітимність так само, як і інші фіктивні обґрунтування Кремлем своїх дій. Уряд у Києві є законним, його в переважній більшості  схвалила Верховна Рада України. 

Жерар Аро, представник Франції в ООН:

- Мені було 15 років 1968-го, коли радянські війська увійшли до Чехословаччини. Виправдання були такі самі, висунуто ті ж звинувачення, які ми щойно почули.

Під час засідання український представник повідомив, що росіяни готуються до вторгнення на суходолі. Вже зараз понад 16 тисяч військових, попри зазначені в договорі про базування Чорноморського флоту 11 тисяч. До того ж, армійці федерації не мають права покидати місця дислокації, блокувати українські аеропорти та військові частини, висувати ультиматуми, що тепер роблять.

Юрій Сергеєв, представник України в ООН:

- Я хочу розповісти вам про останні зміни на території Автономної Республіки Крим. На сьогоднішній день, починаючи з 24 лютого, приблизно 16 тисяч російських бійців прибули на півострів військовими кораблями, гелікоптерами, транспортними літаками з сусідньої території.

Представник Йорданії чітко заявив: якщо кількість солдатів перевищує зазначену в домовленості, міжнародне законодавство трактує це як військове вторгнення й агресію. Проти порушення суверенітету виступив навіть Китай, якого російські ЗМІ називають союзником.

Лю Цзеі, представник Китаю в ООН:

- Китай підтримує принцип невтручання у внутрішні справи. Ми поважаємо територіальну цілісність і незалежність України. Та пильно спостерігали за розвитком подій. Тепер треба знайти підґрунтя для врегулювання ситуації заради повернення до миру та спокою в реґіоні.

Тим часом Польща скликає позачергове засідання НАТО. Варшава боїться нападу з боку Москви. Нині російські війська вільно почуваються в сусідній державі й можуть будь-якої миті атакувати. Відповідно до статті 4 Договору, будь-який член Альянсу може ініціювати консультації, коли його територіальна цілісність, політична незалежність або безпека перебуває під загрозою. Варшава твердить: підрозділи федерації в Україні становлять небезпеку для всіх східноєвропейських держав і порушують стабільність в євроатлантичному реґіоні.

Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі:

- Це порушення принципів ОБСЄ і двосторонніх договорів, зокрема й прикордонних між Росією і Україною. Ні Польща, ні спільнота не може з цим миритися. Ми знаємо, що хижаки дедалі голодніші, коли їдять. Завдання вільного світу стати проти такої поведінки.

А Європейський Союз дав Москві дві доби на деескалацію конфлікту. Далі говоритиме про перегляд відносин з Федерацією. У Чехії взагалі побоюються тепер пускати до себе росіян, щоб Кремль танками не прийшов їх боронити. МЗС держави пропонує ЄС зупинити переговори з Москвою про скасування візового режиму. Аргументує - її армія вторглася на територію України, аби захищати російськомовне населення. Такий же сценарій може бути й у ЄС, якщо росіяни безперешкодно пересуватимуться й житимуть на його території.