Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2014, 20:20 Суспільство
Київська кліника навчає волонтерів
Київська кліника навчає волонтерів

Коли чоловіки масово йдуть до військкоматів, щоб записатися на службу, жінки поспішають осягнути ази надання першої медичної допомоги. Київська клініка лише три дні тому оголосила, що безкоштовно готуватиме волонтерів, а на курси вже прийшло понад шість тисяч охочих.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Накладати джгути, зупиняти кровотечу та робити масаж серця тепер може навчитися будь-хто охочий.

У столичній клініці відкрили курси волонтерів. Щоб уміти правильно надавати першу медичну допомогу, сюди звернулося понад шість тисяч українців, здебільшого - жінки.

Михайло Радуцький, директор приватної клініки:

- По-перше, ця ініатива виникла спонтанно після дуже незрозумілого рішення росіян про введення військ на територію України, і ми зрозуміли, що не дай боже, якщо це станеться - люди, які захочуть допомогти, мають мати навчики в наданні першої допомоги постраждалим.

До кабінету, де зібралися волонтери, заносять манекена. Навчання починають без зайвих слів, жінкам одразу показують, як зупинити кровотечу.

- Вот рана, вот она кровит, ваше первое действие - подойти и хорошенько зафиксироваться здесь, надавить, чем сильнее, тем лучше, механически вы остановите это кровотечение.

Євген Крук, фельдшер:

- Самое главное - мы пытаемся объяснить людям, что не нужно или что нельзя делать до прибытия профессиональных медицинских работников. Если это на венозное кровотечение наложен жгут, то оно только усилится, и человек может погибнуть.

43-річна Тетяна працює менеджером. Раніше до медицини не мала жодного стосунку. Утім, нині вирішила осягнути сестринську справу.

- Именно сейчас возникла угроза, все мы знаем ситуацию в Крыму.

А ця жінка - медичка. Утім, вже давно має власний бізнес, і ази надання першої допомоги вирішила повторити. 

- Много лет не имела медицинской практики, потому что занималась бизнесом, теперь, я считаю будет более весомый вклад.

Оксана вчиться робити перший у своєму життя непрямий масаж серця.

- За минуту вы должны произвести три цикла, то есть сердечные сокращения должны быть 100-120 ударов в минуту, пробуйте. Быстрее, попробуйте максимально близко подойти.

А ось 28-річна Ірина каже: продовж останніх місяців, під час протистоянь, їздила на Майдан. Каже: там не вистачало волонтерів, сама ж допомогти нічим не могла, бо не знала як. Тож, коли випала нагода, одразу прийшла на курси.

Ірина, волонтерка:

- Колись в школі вже це викладали, але це було давно, тому згадуємо. Страх потрібно перебороти для того, щоб надати допомогу.

Майбутніх медсестер у клініці навчатимуть по три години. Дві - теорії, і одну присвятять практиці.

Михайло Радуцький, директор приватної клініки:

- Їх навчать перше: зупинка кровотечі, друге - це десмугія, накладання кровозупиняючих пов'язок, це правила транспортування хворих на ношах і це перша допомога при опіках, хімічних враженнях.

Поки що запис на курси медзаклад зупинив. Бо неспроможний дати раду такій величезній кількості охочих. Адже лікарі вчать волонтерів у свій неробочий час.