Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2014, 19:59 Суспільство
Україна допомогає кримцям
Україна допомогає кримцям

Гроші й провізія - для українських військовиків, житла - для їхніх сімей або інших мешканців, які хочуть поїхати з Криму в напружений час. Інтернет рясніє варіантами допомоги співвітчизникам.

Третій день в облозі російських спецпризначенців вояки 36-ї бригади берегових військ у кримському селі Перевальному. На провокації загарбників, яких тут майже вісім сотень з автоматами й кулеметами, не зважають.

- Настрой у личного состава нормальный, воинская часть занимается повседневной жизнедеятельностью.

Хоча додає - допомоги не потребують.

Валерій Бойко, заступник командира 36-ї бригади берегових військ с. Перевального:

- У нас обеспечение нормальное, несмотря на то, что сейчас в Украине пост, у нас 3-разовое питание организовано для личного состава.

Та кримців скромність вояків не зупиняє. З різних куточків півострова приїхали підтримати українських прикордонників. І привезли харчів.

- Вот конфетки, это охотничья колбаса, немецкая, вафельки, апельсины.

Загалом ситуація на півострові залишається напруженою. Подейкують, сім'ям українських військовиків погрожують. Та й деякі прості кримці бояться озброєних вояків. Чимало людей висловили бажання виїхати. Перших біженців вже зустріли у Львові. Вони прибули туди потягом. Утім, не всі вірять, що таке можливе. Як, приміром, у гуртожитку для військовиків у Симферополі.

Тамара Яківна, мешканка м. Сімферополя:

- Никто никуда не собирается! Все будут служить своей родине! 

- А семьи?

- Все здесь. А куда ехать?

Відповідь на це запитання ми отримали з Івано-Франківщини. Тут понад 120-ть сімей зголосилися прихистити біженців.

Галина Девда, підприємець:

- Там диван розкладний, тут ліжко. Сім'я може спокійно розміститися. Я за свій кошт готова на сьогоднішній день повністю забезпечити харчуванням. В школу, з школи буду возити дітей, якщо є діти шкільного віку. Вже домовилася з учителями, 21-а школа готова прийняти дітей, міста Івано-Франківська.

Заклик прихистити людей з Криму кинули й українські пластуни.

Дмитро Колесник, виконавчий директор пласту України:

- У нас є 64 заявки за 4 дні, скільки у нас оголошення висить, 64 домівки - це переважно західні області, є схід і, звичайно, є Київ.

Утім, кажуть - жодної заявки на заселення ще не отримали.

Дмитро Колесник, виконавчий директор пласту України:

- Але вчора ми мали дзвінок від людини, яка говорила, що є знайомі, які б хотіли переїхати.

Біженцям готові надати й транспортні послуги. Це вирішуватимуть у кожному випадку окремо. Утім, будьте уважні: з цього приводу в Інтернеті з'являється й неправдива інформація. Мовляв, охочих покинути Крим вивезуть кораблями під прапорами Червоного Хреста. Новина - качка.

Алла Хабарова, генеральний секретар Товариства Червоного Хреста України:

- Інформація не відповідає дійсності, бо у нас немає кораблів, сьогодні в червоний хрест не звертався ніхто, зараз я бачила одне повідомлення в електронній пошті, що один громадянин Криму просить евакуювати його сім'ю.

Нині Червоний Хрест виконує на півострові тільки просвітницьку функцію. Приміром, організував курси з надання першої медичної допомоги, на які записують усіх охочих.