Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 березня 2014, 22:44 Суспільство
Світ засудив агресію Кремля
Світ засудив агресію Кремля

Світові лідери мобілізують сили й у телефонних переговорах закликають Володимира Путіна до порозуміння та діалогу з Україною. Західні держави відкликають своїх послів з Москви та припиняють підготовку до саміту Великої вісімки в Сочі. А українська діаспора й далі влаштовує мітинґи на підтримку співвітчизників.

Озброєні жовто-блакитними парасольками, українськими стягами та плакатами з написом про бойкотування Сполученими штатами саміту великої вісімки напередодні зібралися десятки людей біля Білого дому. 

- Гадаю, будь-хто при розумі не виявлятиме такої нахабної агресії, як нині Росія.

- Так само Путін діяв у Грузії. Настав час покласти край його диктатурі!

Реакція Вашингтону на заклики людей не забарилася. Напередодні Барак Обама півтори години поспіль телефоном обговорював події в Україні з російським президентом. США пригрозили федерації політичною та економічною ізоляцією в разі продовження жорсткої кампанії з порушенням норм міжнародного права. За океаном тимчасово зупинили підготовку до саміту Великої вісімки, який мав відбутися влітку в Сочі, та порадили Путінові, який буцімто залишив за собою право захищати російськомовне населення у Криму, якщо виникне потреба, діяти мирним способом. Нині слід відряджати до Криму міжнародних спостерігачів під егідою Ради безпеки ООН та ОБСЄ і брати участь у місіях.    

***
Про беззаперечну підтримку України з боку США заявив і держсекретар Джон Керрі. В телефонних перемовах з керівником зовнішньополітичного відомства федерації Сергієм Лавровим він засудив вторгнення в Україну та окупацію території. Мовляв, агресія суперечить щонайменше трьом міжнародним документам - статутові ООН, Гельсинській декларації 1975 року та Будапештському меморандумові 1994-го. Новий уряд у Києві, на думку Керрі, демонструє надзвичайну витримку і стриманість перед явною загрозою цілісності країни. Дії ж Москви можуть загрожувати мирові та безпеці всього реґіону. Тому їм варто покласти край.

***
Через конфлікт у Криму своїх послів з Москви відкликали Велика Британія, США та Канада. Остання, до слова, теж припинила підготовку до саміту Великої вісімки. Напередодні Рада федерації Росії, нагадаю, закликала відізвати російського посланця з амбасади у Вашингтоні. Проте чи посол таки припинив виконувати свої обов'язки - там достеменно невідомо.

Вже вдруге за останні дні українське питання стало приводом скликання екстреного засідання ради безпеки ООН. Генсек організації Пан Гі Мун закликав у телефонній розмові президента Росії до негайного діалогу з новою владою в Києві.

Пан Гі Мун, генсек ООН:

- Я запевнив пана Путіна - ООН пильно стежить і занепокоєна загостренням ситуації в Україні. Останні події доводять - є спроби зазіхання на цілісність країни. Вкрай важливо поновити спокій і негайно розпочати деескалацію. Діалог, як на мене - єдиний інструмент для подолання кризи.

Аналогічні вимоги висувають у НАТО. Позачергове засідання держав-членів північноатлантичного альянсу присвятили ситуації у Криму, потребі деескалації та приборкання агресії з боку Кремля. Генсек Расмуссен звинуватив Володимира Путіна в порушенні принципів, закріплених у статуті ООН, і закликав якнайшвидше припинити розпочату кампанію.

Андерс Фог Расмуссен, генсек НАТО:

- Росія мусить згорнути військову активність. Ми й далі обговорюватимемо її наслідки. Адже йдеться про безпеку всього реґіону і про стосунки НАТО й Москви. Ми на боці України, за її цілісність і єдність. Підтримуємо прагнення народу самостійно будувати власне майбутнє - без стороннього втручання. Наголошую, варто й далі стояти на захисті прав і свобод громадян України та меншин. Це сусід НАТО, партнер, якого цінують.

***
Європейські сусіди, передусім Польща, і прем'єр-міністр країни Дональд Туск, зголосилися боронити Україну від ворогів і зовнішньої інтервенції з боку Росії.

Дональд Туск, прем'єр-міністр Польщі:

- Світ - на межі конфлікту, і страшно уявити, які наслідки може мати продовження такого сценарію. Європа мусить дати спільний сигнал державам, котрі розпалюють агресію, що такі дії неприпустимі! Україні потрібна солідарність світу, адже нині зазіхають на її територію, кордони, безпеку. Це така собі перевірка на те, хто є справжнім приятелем України.