Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 березня 2014, 21:50 Суспільство
Україна мобілізує резервістів
Україна мобілізує резервістів

Всеукраїнська мобілізація! У військкоматах - день відчинених дверей. Туди запрошують усіх військово-зобов'язаних. Поки - для переобліку. Далі почнуться навчання.

Армію на "Шикуйсь!" закликає підготувати Рада національної безпеки й оборони. Такий пункт зокрема є в указі виконувача обов'язків президента з огляду на ескалацією військового конфлікту у Криму. Збройні сили України приводять до бойової готовності. Скликають і військовозобов'язаних від 25-ти до 45-ти років.

Андрій Парубій, секретар Ради національної безпеки та оборони України:

- Просимо всіх тих осіб, яких викликає міноборони, прибути у визначений час і у місце, куди їх запрошує воєнкомат, нам потрібне єдине військо.

Біля мобілізаційного комісаріату Оболонського району столиці людей небагато. Утім, періодично з будівлі виходять чоловіки. Настрої в людей різні.

- Я что, похож на сумашедшего, которому не старшно?

А ось друзі - Олег і Кирило, навпаки, налаштовані войовниче.

Олег, мешканець м. Києва:

- Звонили всем еще со вчера, кому в час ночи, кому позже, ну это уже сознательность людей - идти или не идти, мы готовы.

Кирилові й не телефонували. Він прийшов сюди сам. Мовляв, обов'язок перед батьківщиною покликав.

Кирило, мешканець м. Києва:

- Никто никуда не звонил, я на фейсбуке прочитал, сразу приехал, я не військовозобов'язаний, у меня нет ни военного билета, ничего.

- Готовы служить? 

- А что делать - есть какие-то варианты другие?

Що робитимуть далі - хлопці не знають. Поки мають конкретні завдання: розносити повістки. Такі завдання доручили багатьом.

Андрій, мешканець м. Києва:

- Оскільки все відбувається швидко, фактично кожен отримує кілька повісток, щоби знайти інших призовників, хтось допомагає формувати військову частину, носить меблі, готуються до якихось навчальних робіт.

Завдану роботу виконує справно, утім ще сподівається - війни не буде.

Андрій, мешканець м. Києва:

- Що буде? Та я думаю, що охолонуть всі, цим і закінчиться, але розраховувати на те, що і в Україні не буде супротив, не варто, тому що більшість самі сюди прийшли, ну людей - чоловік 20 є.

Не надто густо народу біля Київського центрального мобілізаційного комісаріату.

Ігор, мешканець м. Києва:

- В час ночи позвонили и сказали явиться в военкомат, паспорт сверили, адрес, телефон, военнообязаный - какое звание, сдали военные билеты.

Додають - жодних комісій не проходили. І зброї не видавали.

- Оружие - не знаю, наверное, не дадут.

До знімальної групи Свідка виходить керівництво військкомату. Утім, з пресою спілкується неохоче.

Володимир Кидонь, військовий комісар м. Києва:

- Сьогодні займається зборовой підготовкой, всьо, більше коментувати я вам нічого не буду, будь-ласка, не мішайте мені головне працювати.

Тобто нині в комісаріатах такий собі переоблік людей. Утім, скільки нині прийшло - не кажуть.

- Немає цифр, достатньо.

А ось у реґіонах у військкоматах зранку порожньо. Рушили масово по обіді. У Рівному чоловіки оббивали пороги головно самостійно. Там записували їхні імена й адреси. І запевнили - як виникне потреба, покличуть. Бо нині армійці охороняють лише пункти своєї дислокації.

Володимир Яцентюк, заступник командувача військ ОК Північ:

- Виконуємо завдання з охорони визначених військових об'єктів, а також проводимо підготовку підпорядкованих нам частин до бойового застосування.

Не надто активні спочатку були й львів'яни. Вони до військових комісаріатів ішли, але ажіотажу й черг не було. Проте й тут - багато хто без запрошення.

Олег, мешканець м. Львова:

- Я громадянин України, відповідно є мої обов'язки, є певне законодавство, я його притримуюсь і прийшов. Якщо будуть нападати на Україну, треба буде її захищати, то буду захищати.

А в Одесі викликали до воєнкоматів понад тисячу офіцерів запасу. Пояснюють - це доукомплектування комісаріатів. Їх навчатимуть упродовж 14 діб, щодня з 8-ї до 17-ї години.

Юрій Піскун, керівник Одеського обласного військового комісаріату:

- Личный состав был призван на сборы. И с завтрашнего дня с ними начнут проводиться занятия.

Ночуватимуть курсанти вдома. Їм не видаватимуть військової форми та зброї. А по закінченню резервісти навіть отримають добові й зарплату. Відряджати їх до бойових частин поки не планують.