Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 березня 2014, 21:14 Суспільство
Верховна рада провела екстренне засідання через події в Криму
Верховна рада провела екстренне засідання через події в Криму

Російські солдати повинні негайно повернутися на місця постійної дислокації Чорноморського флоту! Таке рішення одностайно ухвалили українські парлементарі на екстреному засіданні. Депутати розглянули звернення до керівництва Російської Федерації і конституційною більшістю затвердили дві постанови про приведення вітчизняних збройних сил у повну бойову готовність.

Цілком таємно. Сьогодні депутати ухвалювали рішення за зачиненими дверима. Журналістів до ложі преси не пустили. Кажуть, така вимога нинішньої ситуації. На порядку денному питання - кримське.

Сергій Каплін, секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони:

- Ми сьогодні повинні зберігати максимальний спокій. Сценарій, результати якого ми сьогодні бачимо в Криму, заздалегідь серйозно готувався, і він мав стати 2 етапом дискредитації револіції і провокацією, тому я думаю, що мовчання Росії - це результат незавершеного сценарію.

Російські військовики самочинно захопили стратегічні об'єкти Криму. Жоден компетентний український орган не давав дозволу на введення додаткових шести тисяч бійців федерації на територію автономії. А також спеціалізованої техніки і ґвинтокрилів. Тож Рада національної безпеки й оборони ухвалила привести всі збройні сили України в повну бойову готовність, цілковиту мобілізацію та попросила в Кабміну грошей на армію.

Олександр Кузьмук, народний депутат України:

- Зараз підвищується бойова готовність в пунктах постійних дислокацій, ВР України прийняла постанову про підтримку ЗСУ і надала доручення уряду внести зміни до держбюджету на 2014 рік, це якраз входить в загальнодеражвні плани підвищення боєздатності і боєготовності ЗСУ.

Анулювання підписаних у Харкові угод про базування Чорноморського флоту у Криму депутати не обговорювали. Кажуть, не хотіли ще більше напружувати ситуацію. Утім, як один, закликали Кремль забрати його вояків з вулиць до постійного місця дислокації.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Ми також звернулися до президента Росії не приймати рішення щодо фактичного оголошення війни Україні, а саме застосування ЗС на території України. Наше зараз завданння - це вжити всіх заходів для вирішення збройного конфлікту, який спровокований РФ без будь-яких підстав на території України, вирішити це виключно мирним шляхом.

Вторгнення російських армійців на територію Криму є прямим порушенням усіх підписаних міжнародних договорів. Зокрема і Будапештського. 94-го року, коли Київ добровільно відмовився від ядерних боєголовок, Росія була одна з держав-гарантів суверенітету України. Нині ж урядники і дипломати попросили допомоги у світової спільноти.

В'ячеслав Кириленко, народний депутат України:

- Ми звернулися до всіх міжнародних інституцій, в тому числі до НАТО, сприяти мирному і дипломатичному урегулюванні конфлікту, який виник між нами і Росією, не з вини України.

Водночас Україна закрила свій повітряний простір для військової авіації.

Олександр Турчинов, в.о. президента України:

- Зокрема що стосується повітряного простору, ми перекрили його не для цивільної авіації, в той же час українці і гості можуть літати і презимлятся на українських аеродромах. В той же час посилено їх охорону і розроблено механізми, як їх захистити від агресії.