Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 березня 2014, 00:17 Суспільство
Позиція світових лідерів щодо подій в Україні
Позиція світових лідерів щодо подій в Україні

Кремль надасть Кримові потрібну гуманітарну допомогу. Володимир Путін запевнив Барака Обаму, що поважатиме територіальну цілісність України. Водночас, Рада федерації відряджає на півострів спеціальну комісію для моніторингу ситуації та міркує, як спростити процедуру приєднання до Росії нових суб'єктів.

Росія має проконсультуватися із закордонними партнерами, зокрема державами "великої вісімки" та МВФ щодо надання Києву фінансової допомоги. Відповідне звернення Володимира Путіна оприлюднили на сайті Кремля. Окремо йдеться про гуманітарну допомогу Кримові та продовження торговельно-економічної співпраці Федерації й України.

Водночас рада федерації відряджає у Крим спеціальну комісію для моніторингу ситуації та міркує, як спростити процедуру приєднання до Росії нових суб'єктів. Фракція Справедлива Росія ініціює поправку до відповідного закону. Нині долучення країни чи її частини, територіальної одиниці може бути здійснене на підставі двостороннього договору. Після внесення змін досить буде волевиявлення народу, тобто референдуму. Всі подальші заходи, зі слів спікера Ради федерації, мусять бути спрямовані суто на гарантування безпеки російськомовного населення у Криму, певна Валентина Матвієнко.

Валентина Матвієнко, спікер Ради Федерації Росії:

- Коллеги, я думаю, что в этом есть смысл - при комитете по международным делам создать сейчас отдельную комиссию по Украине, с участием сенаторов из приграничных с Украиной регионов, для того, чтобы постоянно мониторить ситуацию, держать руку на пульсе. Во-первых, нам это небезразлично, во-вторых, нам надо понимать, что происходит у нас на границах с Россией, и возможные экспертные и иные оценки, меры реагирования на происходящее.

***
Ситуація у Криму - це проблема і НАТО. Переконаний шведський міністр МЗС - Карл Більдт. У своєму твіттері дипломат сповістив: вона не менша, ніж фінансовий стан України та корупційні схеми. Півострів, зі слів урядовця, став центром протистояння, і виснаженій революційними баталіями Україні самотужки складно владнати ситуацію. Хоча Яценюкові з його урядом "політичних камікадзе" може й до снаги провести економічні реформи попри всі ризики. І за фінансової підтримки з-за кордону. Водночас керівник зовнішньополітичного відомства Швеції певен:

- Януковичеві варто негайно повернутися до Києва - пояснити свою позицію та мотиви втечі й задекларувати "доходи". До справи взялися професіонали. Новобраний уряд здатен викорінити корупційні схеми й структури та повернути в держскарбницю вкрадені мільярди.

Що ж до ЄС - наступного тижня він знову відрядить до України Кетрин Єштон - спілкуватися вже з новим Кабміном.

Формування уряду привітали й за океаном. Віце-президент США Джо Байден у телефонній розмові з Арсенієм Яценюком напередодні висловив підтримку з боку Америки, схвалення подальшого поступу й запланованих реформ. Україна, на думку Білого дому, мусить бути послідовною: поволі оздоровлювати економіку, діяти суто в межах закону та укладених міжнародних угод, і шукати конструктивних шляхів налагодження стосунків з усіма державами-партнерками. Цього ж вимагають і від Росії, запевнив держсекретар США після телефонної розмови з керівником МЗС федерації - Сергієм Лавровим.

Джон Керрі, держсекретар США:

- Спільними зусиллями союзників ми повинні забезпечити єдність України, стабільність її економіки. Ситуація у Криму напружена. Проте, Сергій Лавров запевнив мене - Росія не провокуватиме насильства, вона з повагою ставиться до територіальної цілісності сусідки. Мовляв, Володимир Путін вихідними телефоном підтвердив це і президентові Обамі. Всі військові навчання федерації з Україною не пов'язані.

Обкладинки ж світових ЗМІ і далі зображують "путінську гру".