Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 лютого 2014, 13:19 Суспільство
Доля диктаторів
Доля диктаторів

Віктор Янукович може переховуватися в Росії. Напередодні деякі ЗМІ поширили таку інформацію. Якщо це насправді так, то на дозвіллі він матиме нагоду обговорити нещасливу долю диктаторів-невдах з іншим вигнанцем - Аскаром Акаєвим. Колишній керманич Киргизстану, що покинув батьківщину після буремних подій 2005-го, нині мешкає в Підмосков'ї. Як склалося життя деяких інших одіозних політиків, яких змела з найвищих посад хвиля народного гніву - в матеріалі наших журналістів.

Аскар Акаєв - перший президент незалежного Киргизстану - правив країною до безкровної "революції тюльпанів". Заворушення виникли через численні порушення та фальсифікації під час парламентських виборів. Після відставки політик накивав п'ятами. Нині працює в Росії. Академік РАН прогнозує майбутнє планети.

Білорусь стала затишним прихистком для ще одного екс-президента Киргизії - Курманбека Бакієва. За 5 років керування його сім'я фантастично збагатилася, а населення критично зубожіло. Це спровокувало заворушення з численними людськими жертвами. Бакієв втік до Білорусі, куди його запросив особисто Олександр Лукашенко. На батьківщині колишнього очільника Киргизстану звинувачують у корупційних злочинах. Країна вимагає його повернення, та Мінськ не бачить для цього підстав.

Втеча свого часу стала єдиним порятунком для другого президента Тунісу - Зін ель-Абідина Бен Алі. Він керував країною майже чверть століття, до 2011-го. З початком "арабської весни" авторитариста змусили зректися посади. За злочини проти людства, зокрема масові вбивства демонстрантів під час розгону мітинґів 2011-го військовий суд Тунісу виніс вирок про довічне ув'язнення Бен Алі. Політичний притулок вигнанцеві надала Саудівська Аравія. 

Слободан Милошевич - один з небагатьох диктаторів, якого за злочини судили. За час свого керування Сербською республікою він жорстоко розправився з боснійськими мусульманами. Армія винищила понад 8 тисяч людей у містечку Серебрениці. Ці дії ООН і НАТО визнали геноцидом. Та президент у той час був недоторканний. На виборах 2000-го року переміг опонент. Милошевич довго не визнавав результатів, але врешті з ними погодився. Майже одразу його заарештували, і він постав перед військовим трибуналом у Гаазі. Процес тривав кілька років. Переривався через поганий стан здоров'я підсудного. Помер Милошевич у тюремній камері. Після довгих суперечок поховали його на батьківщині - в Белграді.

Доля ж Муамара Каддафі, Саддама Гусейна та Ніколае Чаушеску - ще трагічніша. Їх стратили.