Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 лютого 2014, 20:18 Суспільство
Як обирали Кабмін
Як обирали Кабмін

Чекати мітинґаріям на склад новго уряду довелося довго. Народні обранці почали розглядати це питання аж по обіді.

Парламентарів у Раді зустрічають портретами героїв Небесної сотні, фото стоять у кулуарах. Не всі депутати зупиняються біля світлин.

Ганна Герман, народний депутат України:

- Я бачила багато страшних ситуацій в житті. Відповідальність несем ми усі. Не тільки колишня влада, але й колишня опозиція. Ми всі несемо відповідальність за те, що ми допустили до гибелі людей.

На порядку денному багато питань: і про визволення політв'язнів, і про нові вибори в областях. Утім, основна тема - Уряд! У кулуарах його склад жваво обговорюють. Третину крісел віддали активістам Євромайдану. Зокрема антикорупційне відомство пропонують журналістці Тетяні Чорновіл.

Тетяна Чорновіл, журналістка:

- Треба брати на себе відповідальність, легко не буде.

Жодного портфеля не отримали ударівці. Пропонували, але вони відмовилися.

Віктор Чумак, народний депутат України (фракція Удар):

- Там висококласні менеджери, які би зараз могли витягнути цю ситуацію. В будь-якому разі ми розуміємо, що країна у дуже важкому стані.  Ми вважали, що на сьогоднійшній день найкращим виходом було формування уряду народної довіри, технократичного уряду.

Сесію відкривають і небувало одностайно голосують усі законопроекти в цілому. Далі беруться до головного питання. Арсенія Яценюка призначають прем'єр-міністром.

- На голосування ставиться проект постанови 4302 про призначення Арсенія Петровича Яценюка прем'єр-міністром України. Прошу включити програму Рада. Голосують 373 голоси, рекордно! Вітаю вас!

На черзі кабінет міністрів. Їх затверджують також конституційною більшістю.

- 331 за, рішення прийнято, Україна має новий уряд.

Верховна Рада затвердила склад уряду, який запропонував прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Отже, першим віце-прем'єром став Віталій Ярема, він відповідатиме за правоохоронний і силовий блок. Крісло віце-прем'єра з питань євроінтеграції посів Борис Тарасюк, з  реґіональної політики - Володимир Гройсман. Міністерство фінансів очолив Олександр Шлапак, економіки - Павло Шеремета. Освітою відсьогодні опікуватиметься Сергій Квіт, соц-політикою - Людмила Денисова. На посаду міністра екології обрали Андрія Мохника, а культури - Євгена Нищука. В Мінагрополітики головуватиме Ігор Швайка, міністром кабінету міністрів став Остап Семерак. Олег Мусій очолив мінохорони здоров'я, Юрій Продан - міністерство палива та енергетики. Автомайданівець Дмитро Булатов - міністр молоді та спорту. Міністерством внутрішніх справ керуватиме Арсен Аваков. Портфеля міністра інфраструктури отримав Максим Бурбак, міністра юстиції  - Павло Петренко. Журналістка Тетяна Чорновіл очолила антикорупційне бюро, колишній журналіст Єгор Соболєв став головою люстраційного комітету. Ігор Тенюх та Андрій Дещиця - виконувачі обов'язків міністра оборони та міністра закордонних справ.

Прем'єр Яценюк українцям пообіцяв нелегкі часи. Уряд прийшов, щоб втілити в життя вкрай непопулярні реформи.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Тарифи піднімуть, субсидії також переглянемо. Комунальні виплати також. Жоден чиновник тепер не має права літати чартерами, персональні авто чиновники столичні і на місцях можуть забути. Йде найжорсткіше скорочення бюджетних витрат.

Христина Шкудор, кореспондентка:

- Новоспечений уряд "політичних камікадзе", як вони самі себе охрестили, після закінчення засідання парламенту не зволікаючи відправився у Кабмін, кажуть, аби вирішувати найнагальніші проблеми. Парламентарі ж розійшлися, утім уже завтра пообіцяли поновити свою роботу.