Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 лютого 2014, 19:46 Суспільство
Доля України на устах усього світу
Доля України на устах усього світу

Москва готова безкомпромісно боронити права росіян в Україні, продовж двох тижнів до Криму прибуде верховний комісар від ОБСЄ, НАТО закликає федерацію не втручатися, а Польща - покласти край сепаратизмові й не розпочинати "небезпечних ігор" на півострові.

Ще вчора кадри з Криму змусили світову спільноту вкотре акцентувати увагу на Україні. Щойно ж стало відомо про захоплення Ради міністрів автономії в Симферополі - однією з перших відреагувала Польща. Керівник МЗС - Радослав Сікорський - наголосив: Росія, передусім, мусить дотримуватися угоди, підписаної в Будапешті. Згідно з документом 1994-го року, нагадаю, у відповідь на відмову Києва від атомної зброї найбільші ядерні держави - Сполучені штати Америки, Об'єднане королівство Великої Британії та Ірландії та Росія - зобов'язалися гарантувати Україні безпеку, поважати її незалежність, суверенітет та наявні кордони.

Радослав Сікорський, керівник МЗС Польщі:

- Ми пильно стежимо за розвитком подій у Криму й занепокоєні ситуацією. Захоплення озброєними людьми в Симферополі урядових будівель - це різкий вчинок. Хочу попередити всіх, хто безпосередньо чи опосередковано причетний до цього -  гра небезпечна. З неї може розпочатися регіональний конфлікт.

Аналогічні твердження - про невтручання, так би мовити, зусібіч - висуває чеське МЗС. Керівник відомства Любомир Заоралек певен - сепаратизмові варто покласти край. Водночас заходові, допоки ситуація не залагодиться і не сформується нова команда, невигідно відряджати допомогу країні, де гроші зникають, немов вода в пустелі. 

Не забарився з реакцією на кримські події й інший гарант української безпеки - Вашингтон. Держсекретар США Джон Керрі називає інтервенцію Росії в Україну величезною помилкою, яка коштуватиме забагато. Білий дім вимагає прозорості навчань військ федерації на кордонах. І радить Москві, яка, цитую: "так часто виступала проти військової інтервенції до Лівії, Сирії, дослухатися до попереджень і двічі подумати, перш ніж обговорювати можливі сценарії дій стосовно суверенної держави - України".

Сполучені штати до того ж сповістили: усіляко намагатимуться зарадити українській економіці, координуватимуть зусилля в реалізації кредитної програми МВФ. Нині ж в адміністрації Обами провадять внутрішні дискусії щодо якнайшвидшого надання півтора мільярда доларів допомоги.   

***
Забезпечити проведення чесних, прозорих виборів, дотримання прав і свобод усіх громадян, національних меншин та неупередженості роботи ЗМІ в Україні обіцяє ОБСЄ. Її представників запросили бути спостерігачами під час травневого волевиявлення. Що ж до кримського питання - зі слів посла Тіма Гульдиманна - організація відрядить на півострів верховного комісара і лише потім ухвалюватиме скоординовані рішення. Владнати внутрішні проблеми, що виникли в Україні, та ліквідувати хаос на вулицях вдасться, лише якщо буде сформовано новий уряд. А ще - потрібен всебічний діалог. 

Тім Гульдіманн, представник голови ОБСЄ в Україні:

- Коли йдеться про Крим, не варто говорити тільки про українсько-російське питання. Татари - важлива складова, одна з рушійних сил на півострові. Я переконаний, що мобілізація всіх сил - влади, новосформованого уряду й народу - дасть змогу досягти консенсусу. Не слід квапитися. Запорука перемоги - зважені та скоординовані дії. І допомога з боку ОБСЄ.

Територіальна цілісність України та непорушність кордонів - ключові чинники стабільності та безпеки в центральній і східній Європі, й у всьому північно-атлантичному реґіоні - переконані в НАТО. Попри те, що держава поки не є членом альянсу, відповідно до положень про особливе партнерство він гарантує стримання будь-яких форм агресії і підтримує засади мирного і зваженого залагодження конфлікту.

Андерс Фог Расмуссен, генсек НАТО:

- Я не беруся судити, що мотивувало Росію до такого сценарію, нас поінформували про проведення військових навчань. Хоча стосунку до України вони буцімто не мають. Сподіваюся, федерація виправдається за свої дії й виконає зобов'язання, які має згідно з укладеними раніше угодами.

МЗС Федерації тим часом посилено радиться щодо двосторонньої співпраці та розвитку внутрішньополітичної ситуації в Україні. Серед останніх гучних заяв відомства - готовність безкомпромісно боронити права росіян в Україні.