Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 лютого 2014, 19:42 Суспільство
Протистояння в Криму
Протистояння в Криму

Сьогодні вранці в Симферополі невідомі озброєні люди захопили будівлі Верховної ради і Ради міністрів Криму. Діяли вправно. Охорона, що була у приміщеннях, спротиву вчинити не встигла. Сценарій обох нападів - однаковий. Вже надвечір парламентарі півострова на позачерговій сесії змінили керівництво уряду.

Леонід, свідок:

- Мы делали баррикады, в 5 утра, когда мы уже заканчивали баррикады, тихо, красиво заходят красавцы. Это не военные, но очень красиво, без шума. Оружие, маски, автоматы, пистолеты.

Леонід каже - невідомі запитали, чи є серед людей татари. А коли почули, що тут працюють лише росіяни, сказали: спокійно, ми Росія - і дали команду лягти. Самі ж розбили скляні двері і вдерлися у приміщення. Через кілька хвилин вивели надвір охоронців. І підняли на будівлі Верховної Ради триколірного прапора.  

Анатолій Могильов, голова Ради Міністрів Криму:

- Здания СМ и ВР Крыма были захвачены неизвестными. Мои переговоры с ними ни к чему не привели, находящиеся там люди сказали, что они не уполномочены вести переговоры. Никаких требований они не выдвигали.

Вранці квартал, де розташовані захоплені будівлі, оточили правоохоронці. Всередину периметра нікого не пускали. Коли кореспонденти спробували наблизитися до барикад біля парламенту Криму, звідтіля кинули гранату. А ще за якийсь час до приміщень запросили Президію Верховної ради автономної республіки.

Анатолій Могильов, голова Ради Міністрів Криму:

- В ВС Крыма прошли члены Президиума ВС Крыма для обсуждения ситуации. Эти люди, которые находятся в ВР, они их пропустили туда, они там сейчас проводять совещание.

За фактом захоплення будівель парламенту та Ради міністрів Прокуратура Криму негайно розпочала кримінальне провадження за статтею "Терористичний акт". Вже приблизно о дванадцятій на площу біля парламенту прибули мітинґувальники під російськими прапорами.

Олег Слюсаренко, лідер Російського Руху Криму:

- Мы пришли, чтобы нас защитила Россия. И мы защитили Россию. У нас в руках Указ Президента Украины, Янукович находится в Севастополе, на базе ВМФ, он правильно написал: фашистский переворот, не подчиняться указам преступного режима.

Мітинґувальники кажуть - очікують рішення сесії кримського парламенту, яка має незабаром початися.

Володимир Константинов, голова ВР Криму:

- На пленарном заседании будет вынесено: первый вопрос - о проведении всекрымского референдума 25 мая о расширении полномочий АРК. Вопрос второй - об экономической ситуации, которая сложилась в автономии, и отчете правительства.

Тим часом стало відомо, що до Симферополя рухається колона БТРів.

- Ребята, здрасьте, с вами можно общаться?

- Нет.

- А вы чья армия вообще? Откуда вы, а куда едете? А у вас какое задание здесь?

Анатолій Могильов, голова Ради Міністрів Криму:

- Несколько БТРов двигались со стороны Гвардейского в сторону Симферополя. А потом остановились. Кто находится в них, сказать вам не могу. Они остановились сами.

На події у Криму вже відреагував виконувач обов'язків президента Олександр Турчинов. Про це він заявив з президії ВР України на початку засідання.

Олександр Турчинов, в.о. президента України:

- Хочу звернутися до керівництва Росії стосовно дотримання базових угод Російської військової присутності в Криму та Севастополі. Будь-які пересування, тим паче зі зброєю, за межами територій буде оцінена нами як військова агресія. Українська держава зможе захистити свій суверенітет і недоторканість території.

Тим часом до Міністерства закордонних справ викликали повіреного Російської Федерації в Україні й вручили ноту щодо невідкладного проведення двосторонніх консультацій згідно зі Статтею 7 Договору про дружбу, співробітництво й партнерство. Також дипломат одержав ноту з проханням утриматися від пересування поза межами дислокації військових підрозділів чорноморського флоту Росії, які тимчасово розташовані на території України. А в Симферополі приблизно о 16-й годині мітинґувальників на площі перед парламентом  більшає. Усі ждуть новин від депутатів.

Дмитро, мешканець м. Симферополя:

- Референдум надо проводить не 25 числа, а намного раньше. И на его основе проводить выборы в парламент Крыма. В нынешней ситуации Крым не должен остаться один, он должен пойти под патронат РФ.

Олександра, мешканка м. Симферополя:

- Я хочу высказать свое мнение на референдуме. Крым будет в Украине, но с очень большими возможностями. Я вижу Крым - самое главное - мирным!

І вже надвечір кримські парламентарі висловили недовіру Раді Міністрів автономії на чолі з Анатолієм Могильовим.