Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 лютого 2014, 22:18 Суспільство
Від Вашингтону до Ватикану - світ слідкує за подіями в Україні
Від Вашингтону до Ватикану - світ слідкує за подіями в Україні

Угоду про асоціацію з ЄС можуть підписати вже після травневих виборів. Росія запевняє: силовий сценарій і втручання в ситуацію в Україні - неможливі. Водночас у Вашингтоні та Ватикані знову мовлять про пост-майданні пристрасті й напрямки подальших дій.

У Москві запевнили - силового сценарію в Україні не буде. Такий розвиток подій неможливий, зважаючи на те, що втручатися у справи суверенної держави ніхто права немає. Про це заявила спікер Ради федерації Валентина Матвієнко. Оприлюднених документів щодо чуток про залучення закордонних військ під час підготовки операції на Майдані незалежності в Києві політик не коментувала. Натомість запевнила - на її думку, питання надання кримцям російського громадянства та спрощеної процедури переоформлення паспортів - несвоєчасне. Ба більше, ініціативу треба ретельно зважити та обдумати, щоб не провокувати подальшого насильства.

Невпинно оновлює сайт повідомленнями щодо України російське міністерство закордонних справ. У вітчизняному посольстві в Москві з'явився запис заступника Сергія Лаврова - зі співчуттями у книзі скорботи щодо трагічних подій у Києві.

Головний дипломат Російської федерації водночас зустрівся з генсеком ОБСЄ - Ламберто Заньєром. Кремль попросив організацію, цитую: "сприяти залагодженню ситуації в Україні, засудити популяризацію націоналістичних і неофашистських настроїв на заході країни, заклики щодо заборони російської мови, перетворення російськомовного населення на "негромадян", обмеження свободи висловлювання думок та закриття любих політичних партій".  

***
Нейтралізували російський вплив вдасться завдяки стрімко проведеним реформам -певен екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі. Під час зустрічі з українськими громадськими активістами він заявив - наступні 3-4 тижні у Криму, який став новим осередком протиборства, безперечно, будуть напруженими.

Михайло Саакашвілі, екс-президент Грузії:

- Йдеться про нагальні реформи. Люди - кримці - підуть за вами, якщо ви доведете їм, що варто це робити. Для збереження територіальної цілісності України важлива, передусім, деолігархізація влади. Нині українці обирають.

***
Єднатися, щоб не дати розділити країну, закликає духівництво. Йшлося про це у Ватикані. Настоятель української греко-католицької церкви на прес-конференції для італійських та міжнародних ЗМІ наголосив:

Святослав Шевчук, голова Української греко-католицької церкви:

- Відбуваються провокації, заклики до сепаратизму. Це стосується не лише України. Це питання солідарності всієї Європи. Наша біда спільна, і не сьогодні-завтра може зачепити кожного європейця. Небезпека ще не минула.

***
У Вашингтоні тим часом про потребу формування вільної, демократичної України говорили держсекретар Сполучених штатів Джон Керрі  та очільник британського зовнішньополітичного відомства - Вільям Гейґ. Серед гучних заяв - твердження, зумовлене оприлюдненими ЗМІ кадрами з резиденції колишньої політичної верхівки України. Заокеанські дипломати кажуть - варто покласти край марнотратству і зробити так, щоб влада служила народові.

Вільям Хейг, керівник МЗС Великої Британії:

- На черзі в мене переговори з представниками МВФ. Питання фінансової допомоги Україні нагальне. Водночас там потрібна ґрунтовна економічна реформа, зокрема - викорінення так званої "культури корупції", яка роками була невід'ємною складовою суспільства.

Склад майбутнього кабміну, на думку американців, мусить бути багатопартійним, з представниками народу - зі сходу, заходу та півдня України. Лише так, мовляв, вдасться досягти порозуміння. А ще дієздатний уряд - запорука якнайшвидшого підписання багатостраждальної угоди з ЄС - запевняє керівник польського МЗС Радослав Сікорський.

- Угода про асоціацію готова до підписання. Щойно буде сформовано демократичний уряд, який зможе керувати країною, можна приїжджати до Брюсселя і підписувати. Певно, це відбудеться після травневих президентських виборів. Хай там як, плідна співпраця з Польщею, Німеччиною, Францією дасть змогу досягти більшого!