Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 лютого 2014, 20:40 Суспільство
Більше немає паркану між Верховною радою та народом
Більше немає паркану між Верховною радою та народом

Верховна Рада без огорожі. Болгарками активісти зрізають секцію за секцією. Відповідне доручення дав голова парламенту Олександр Турчинов.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Повалили! Паркан біля Верховної ради України зрізують болгарками. Прибрали вже дві секції. До вечора, кажуть, приберуть всю огорожу.

Дванадцята година. Десятки журналістів, фотографів, операторів. І кількадесят пересічних громадян чекають знесення першої секції загороди. Та за півтори години до того бійці самооборони запевняли - повалити огорожу не дадуть. Бо лише завдяки ній захищають Верховну Раду від мародерства.

- Не мають нічого зараз спилювати наразі. Верховна Рада має принімати закони, які нас всім потрібні, а то шо - люди неадекчватні лізуть. Єслі ми знимем щас цей паркан, вони й так лізуть, ламають ноги, один на одного, почнеться давка, і шо то буде? Треба дати час.

Та вже за півгодини ситуація змінилася - щойно активісти дізналися, що демонтувати загороду навколо парламенту доручив голова Верховної ради Олександр Турчинов. Тож беруться до роботи. Містяни, які зайшли на площу біля будівлі, радіють. Кажуть, влада не має бути відмежованою від людей.

Максим, мешканець м. Києва:

- Повністю підтримую ініціативу, в усьому світі є принцип: все, що створено за гроші платників податків, має бути вільним для людей. Я був в Конгресі Сполучених штатів, там при вході вільно, мене навіть паспорт не запитали. Тільки перевірили, щоб не було зброї, і я можу пройти на балкончик і спостерігать, як працюють у Конгресі.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Цього паркана навколо Верховної ради звели ще 2011. З тих пір сюди можна було пройти виключно за перепустками.

Нині в самообороні думки різняться, хтось каже - на територію пускатимуть всіх людей.

- Ми не будемо пускати всередину, під саму будівлю. А на територію хай проходять.

Хтось каже, тепер периметр треба посилено охороняти.

- Дали розпорядження з Ради, щоб зняли паркан. Ви проти?

- Звичайно, проти! Розумієте, ми зараз тут стоїмо, буде якийсь наступ, куда? Що?

Куди подінуть спилений парламентській паркан - поки невідомо. Найімовірніше, на брухт.

- Сталь переплавить и пустить на что-то хорошее, тут очень много зла на этом металле.