Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 лютого 2014, 20:16 Суспільство
Два Крима на одній площі - мітинг у Симферополі
Два Крима на одній площі - мітинг у Симферополі

Такого скопичення народу в Симферополі не бачили давно. Більше 10 тисяч людей прийшли під стіни Верховної Ради Криму в очікуванні сесії, на якій мали вирішувати долю півострова. Масштабний мітинґ перетворився на тисняву, в якій загинув чоловік похилого віку.

Приблизно об одинадцятій ранку до площі почали сходитися люди. І з кожною годиною народу більшало. З одного боку міліційного кордону - прапори України, кримських татар і навіть Правого сектору. З іншого - російські стяги, георгіївські стрічки. Над майданом лунають гасла.

- Слава Украине! Героям слава! Банду - геть! Банду геть! Россия! Россия! Беркут, Беркут!

Кожен із мітинґувальників прийшов обстоювати свій Крим! У кожної сторони свої вимоги.

Заур Смирнов, заступник голови Меджлісу:

- Крымские татары действуют под лозунгом: Крым был, есть и будет в составе Украины! Другого варианта нет!  

Сергій Аксьонов, лідер партії Руська єдність:

- Мы сегодня не говорим ни о каком сепаратизме, мы говорим о Крыме, об автономной республике Крым. О русских гражданах Украины, которые за свои права борються и которые должны отставивать интерсы свои: русский язык, культуру и т.д.

Приблизно о дванадцятій на площі вже яблуку ніде впасти. Міліційний кордон натовп відтиснув майже до входу в парламент. Подекуди починаються сутички. Проте міліціянтам, яких було з півтисячі, вдавалося розбороняти забіяк. Згодом стає відомо, що сесія може не відбутися. На цьому наполягає меджліс.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу:

- Они не хотят переносить сессию, Константинов хочет посоветоваться с властью, он заложник своей фракции.

Чубаров каже, що татари стоятимуть на майдані, поки не буде скасовано сесії. В цей час на підтримку проросійських сил прибули кілька автобусів із Севастополя. Сутички поновилися.

- Стоять, стоять всем! Разошлись! Прекратить! Друзья мои, крымчане, давайте прекратим столкновения! Пожалуйста, не стоит это нашей крови! Друзья мои, остыньте!

О 15-й годині почалася позачергова сесія. До фойє прорвалися кілька мітинґувальників, які взялися сперечатися з депутатами. Але їх швидко вивели. Спікер Володимир Константинов відкрив засідання, одразу оголосив перерву на годину й вийшов. Через деякий час - повернувся й повідомив, що сесія закрита. Протестувальники почали розходитися, але мають намір створювати загони самооборони для захисту від провокацій і насильства. Вже згодом стало відомо, що під час мітинґу виявили труп чоловіка похилого віку. Кажуть: смерть настала від гострого серцевого нападу. Сповіщають і про постраждалих у тисняві.

- Девочки, мы снимаем, вопрос…

- Нет!

- Были у вас сегодня раненные с обращениями?

- Мы только подъехали!

- А на станции ничего не говорили?

- Не знаю!

У міністерстві охорони здоров'я Криму повідомили: по лікарську допомогу під час мітинґу звернулися 11-ро людей з підвищеним артеріальним тиском, черепно-мізковою травмою, переламом ребер і забиттями. Тим часом, з огляду на сьогоднішнє загострення ситуації у Криму, в.о. міністра внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив:

Арсен Аваков, в.о. міністра внутрішніх справ України:

- Я вменяю всем правохранителям от Севастополя до Симферополя - делать все, чтобы не было столкновения условно говоря, прорусских сил радикальных с другими радикальными силами, которые там придерживаются точки зрения евроинтеграции либо крымско-татарских народов наших.