Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 лютого 2014, 00:05 Суспільство
Новий Генпрокурор оголосив Януковича в розшук
Новий Генпрокурор оголосив Януковича в розшук

Екс-президента за ґрати! Віктора Януковича офіційно оголошено в розшук - про це заявив Генеральний прокурор Олег Махницький. Запобіжний захід - арешт. Стаття обвинувачення - масові вбивства людей з обтяжливими обставинами. Зараз колишнього гаранта шукають правоохоронці. Так само, як і колишнього генерального прокурора Віктора Пшонку. Тим часом у будівлі відомства представляли нового очільника.

Нового Генпрокурора в розкішній урочистій залі відомства чекають безпрецедентно довго, аж чотири години! У приміщенні яблуку ніде впасти. Все заповнено прокурорами з усієї України. Місця позначенні поіменно папірцями. Самі ж службовці помітно нервуються. Обличчя в них поважні й неусміхнені. Чого прийшли - відповідають неохоче.

- Для чого вас тут всіх зібрали?

- Ну, я думаю, не для того, щоб ви брали інтерв'ю. Нам будуть представляти генерального прокурора, я сподіваюсь. Що треба, нам уже давали. Ви ж розумієте, діяльність прокуратури публічна, але не абсолютно гласна. Ми працюємо в правовому полі, як завжди.

Врешті сам новоспечений генпрокурор у супроводі Олександра Турчинова з'являється в залі. Їх зустрічають стоячи. Головні месиджі прокурорам сповіщає саме Турчинов. Насамперед запевняє: ті, хто працював не сумлінно, а за хабарі, свої посади зберегти не зможуть. А службовці, котрі порушували закон і діяли проти власного народу - обов'язково за це відповідатимуть. Тепер же, наголосив, найголовніше поновити довіру простих українців до правоохоронних органів.

Олександр Турчинов, голова Верховної ради України:

- Безумовно відбудеться серйозне реформування силових структур і ГПУ - це повинні бути органи демократичної країни, які не можуть за своєю сутністю виконувати політичних і корпоративних замовлень. Не можуть за сутністю виконувати злочинні накази.

Сам головний прокурор країни небагатослівний. Лише сповістив службовців про кадрові зміни у відомстві. Потім поспіхом знайомство - закінчили. Головне ж питання, що без перебільшення цікавить кожного українця - покарання винних у масових вбивствах та пошуки високопосадовців, які до цього причетні. Олег Махницький лише запевнив: правоохоронці працюють. І вже оголосили Януковича і Пшонку в розшук.

Олег Махницький, генеральний прокурор України:

- Звичайно, що розслідується кримінальна справа по фактах масового вбивства людей, яке мало місце на Майдані. І проводяться всі необхідні слідчо-оперативні дії. Щодо питання, яке ви задали і яке дуже цікавить, щодо колишньої першої особи - Януковича, то він на цей момент оголошений у розшук. Цим займаються оперативно-пошукові підрозділи СБУ.

- А Пшонка?

- Так само.

Діяльність колишнього президента також розслідуватиме Міжнародний Гаазький суд. Відповідну заяву ухвалила Верховна рада. В ній ідеться про те, що впродовж трьох місяців в Україні неправочинно застосовували силу проти громадян, і це призвело до вбивства більше ста осіб. Втім, найголовніше питання сьогодні - як знайти Януковича. Він зник ще в суботу. Відтоді вряди-годи з'являються чутки про його місцеперебування. Втім, за чотири доби - жодних результатів.

Генадій Москаль, народний депутат України:

- Є вже керівники Генпрокуратури, служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, а де результати? Одного президента не можуть найти? У шапці-невидимці, слухайте, пересуваються, і всяку нам хєрню розказують, то його виділи в Харкові, то його виділи в Криму, то в Балаклаві, сьогодні рано читаю очередну бредню, що він в монастирі в монашій одежі. Ілі нас за дурних? Ну я не розумію.

Чи відбудеться таке жадане й анонсоване повне перезавантаження правоохоронних органів, зокрема і прокуратури, стане відомо вже невдовзі. Адже всіх високопосадовців, причетних до вбивств і злочинів проти народу, а їх набралося півсотні, обіцяють знайти й покарати.