Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 лютого 2014, 21:18 Суспільство
Світ підтримує Україну
Світ підтримує Україну

Один мільярд єврів фінансової допомоги Євросоюз надасть Україні вже в березні. У Страсбурзі кажуть: гроші - на перехідний період. Водночас, польський президент Броніслав Коморовський закликав східних сусідів зціпити зуби та братися до реформ. А українські посли за океаном розвіюють міфи про державний переворот.

З хвилини мовчання за загиблими розпочалося сьогоднішнє засідання Європарламенту. Мартин Шульц висловив співчуття родинам загиблих. Тим часом Жозе Мануель Баррозу вкотре закликав світову спільноту єднатися - заради України.

Жозе Мануел Баррозу, голова Єврокомісії:

- Ми готові до співпраці - з міжнародною спільнотою, фінінститутами - щоб разом підтримати державу. Я закликаю всіх наших партнерів - передусім Росію - конструктивно сприяти, щоб гарантувати єдність України, а отже й стабільність на європейському континенті.

Вже незабаром з уст Єврокомісара з бюджетних питань Януша Левандовського пролунала заява про надання Україні одного мільярда кредитних єврів.

Януш Левандовський, єврокомісар з бюджетних питань:

- В тих квотах європейський бюджет може бути лише співучасником. Цьогоріч для арабських країн і східних сусідів маємо 2 мільярди єврів. Такі реалії. У тій частині, яка зветься політикою сусідства.

Українське питання й далі є провідним серед заголовків світових шпальт і топ-темою закордонних телевізійних ефірів.

Лоран Фабіус, міністр закордонних справ Франції:

- Європа здатна і прагне допомагати Києву. Гадаю, й інші держави-партнерки пристануть на таку пропозицію. Донорська конференція довела нагальну потребу макрофінансування української економіки.

Раніше, нагадаю, в ЄС заявили - готові продовж 7-ми років надати 20 мільярдів єврів допомоги. За прогнозами, до кінця 2014-го - якщо буде сформовано дієвий уряд та проведено відповідні реформи - Україна підпише угоду про асоціацію. До 2015-го - ратифікують документ. Саме на нагальності змін і переходу від марнослів'я до реальних дій наголошує польський президент Броніслав Коморовський.

Броніслав Коморовський, президент Польщі:

- Це вже сталося. І немає сенсу лити сльози через пролите молоко. Треба братися до роботи, пошуків оптимального рішення. Варто зціпити зуби й розпочинати реформи. На них і західний світ, і Польща гроші знайдуть. Допоможуть.

Позиція Кремля тим часом непохитна. Керівник зовнішньополітичного відомства федерації називає, цитую: "контпродуктивним та небезпечним нав'язування Україні вибору на користь Росії або Європи" та закликає дотримуватися угод 21 лютого. Мовляв, лише так вдасться здолати кризу. 

Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії:

- Там идет речь и о том, что полиция должна уйти с улиц, и она это сделала. И больше, к сожалению, из того соглашения ничего не выполнено. Боевики не освобождают здания - наоборот, они сейчас в Киеве выполняют функции поддержания правопорядка.

Розвіяти міф щодо тієї таки кризи, буцімто спричиненої екстремістами, розставити крапки над і та спростувати твердження російських ЗМІ щодо державного перевороту в Україні взявся постійний представник України в ООН. Юрій Сергеєв запевнив - такі вислови абсурдні, влада була обрана легітимно. Що ж до місця перебування президента - для всіх це загадка.

Юрій Сергеєв, постійний представник України в ООН:

- Щодо Януковича, всі питають у його поплічників, де він? Куди подівся? Ніхто не знає. Втік. Ось і все. Так само питають про генерального прокурора, прем'єр-міністра, міністра МВС. Всі ці люди шахраї, які зникли. Хто впіймає їх - покаже час.

До Києва плине потік євродипломатів. Найнасиченіший, мабуть, візит верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки - Кетрин Ештон. Ближчим часом столицю відвідає британський міністр закордонних справ - Вільям Хейґ. На власні очі побачити барикади та обговорити можливості спільних дій прибув заступник голови держдепартаменту США - Вільям Бернс. Від суботи від імені Євроспілки виступає голова комітету Європарламенту у закордонних справах - Елмар Брок.

Герман Ван Ромпей, президент ради Європейського союзу:

- Люди заплатили високу ціну за свободу. Вони мають право й гідні жити у вільній, незалежній, єдиній країні. Євросоюз - на боці нації. Ми готові до підписання асоціації, пильно стежимо за розвитком подій. Наші високі представники в Києві - очі ЄС.