Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 лютого 2014, 12:26 Суспільство
Протистояння в центрі Харкова
Протистояння в центрі Харкова

Центральна площа Харкова символічно розділена навпіл, як і саме місто. З одного боку, біля обласної адміністрації - вимагають відставки Михайла Добкіна. З іншого - боронять пам'ятник Ленінові. Ідейні опоненти сторожко придивляються одні до одних, але ніч минула спокійно, без сутичок. Обласна адміністрація лишається в облозі самооборони харківського Майдану. Сьогодні зранку там чекали Михайла Добкіна.

Півтори доби активісти Євромайдану тримають оборону в обласній адміністрації. Будівлю захоплено, але делікатно: люди гуртуються переважно на вулиці та в холі на вході. Бійці пильно стежать, щоб не було мародерства або й просто безладу.

Владислав Василенко, мешканець м. Харкова:

- Мы здесь уже сутки сидим. Я обычный студент. Просто я неравнодушен к тому, что происходит в нашей стране. Чтобы здесь не разграбили ценности материальные, чтобы здесь не было никаких провокаций. Мы охраняем, здесь пост.

Зранку рада Майдану повідомила, що надає Михайлові Добкіну гарантії безпеки. Оголосили: до 13 години він зможе без перешкод зайти в будівлю. Але тільки для того, щоб подати у відставку.

Іван Варченко, керівник Штабу національного спротиву в Харкові:

- Ми спеціально орієнтували людей на те, щоб дати можливість написати заяву про звільнення, як це було зроблено в кількох інших областях, і зняти напругу. Завданням людей, завданням самооборони є виключно стримуючий фактор. Ми закликаємо усіх утриматися від будь-якої агресії: і з одного, і з іншого боку.

Активісти навіть створили спеціальний коридор, гостинно запрошуючи Добкіна до власного кабінету. Проте він можливістю не скористався. Поспілкувався зі своїми прибічниками на площі, зробив коротеньку заяву, запевнив, що працює, та поїхав.

- Все, что они делают - это чистая провокация, чтобы дестабилизировать ситуацию. Местные руководители оппозиции - я провел с ними переговоры - не влияют на них, они не могут ни увести, ничего с ними сделать.

По той бік площі - не тільки ті, які підтримують чинну харківську владу: Михайла Добкіна або Генадія Кернеса. Там також містяни, котрі вийшли на захист пам'ятника Ленінові. Адже демонтування монумента було мало не першою вимогою Майдану.

Артем Яковлев, мешканець м. Харкова:

- Я коренной харьковчанин, я собрался здесь на мирный митинг против того, что к нам приехали домой, в мой родной Харьков, и рассказывают, какие памятники нам оставлять или убирать. Ленина я не рассматриваю как какую-то эпоху. Это архитектурная память города.

Коли тринадцята година минула і час, відведений Добкіну на добровільну відставку, сплив, Майдан висунув ультиматум. Але цього разу - вже центральній владі.

Сергій Жадан, співорганізатор Харківського Євромайдану:

- Найближчим часом відправити у відставку Михайла Добкіна. Пункт перший. Пункт другий: заарештувати Жиліна, голову Оплота. Пункт третій - власне порушити кримінальні справи з приводу злочинної діяльності на посаді харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Якщо влада не виконає ультиматуму, Євромайдан залишає за собою право діяти на власний розсуд.