Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 лютого 2014, 12:02 Суспільство
В Сумах ховали загиблого героя
В Сумах ховали загиблого героя

У Сумах прощаються з Олексієм Братушкою, який загинув від кулі на вулиці Інститутській. Провести героя в останню путь зібралася рекордна кількість людей за останні часи - понад 5 тисяч. Утім, натовп не допустив до труни кількох сум'ян - мера з дружиною та кількох депутатів його фракції. На прощанні ледь не учинилася бійка.

Люди стікаються на Театральну площу нескінченним потоком - з квітами, вінками в жалобних стрічках. Зустрічають загиблого під час бойовища у столиці. 

- Герої не вмирають! Герої не вмирають!

Біля домовини - старенька хвора мати з сестрою. Вони просять людей не скандувати на прощанні. Натовп стихає. В останню путь Олексія проводжатимуть понад 5 тисяч людей.

- Це дуже велика втрата для всієї України. Даже немає слов виразить таку їм благодарність за те, шо вони все це зробили ради майбутнього всіх нас.

39-річний Олексій Братушка в мирний час працював підприємцем-водієм. Майже весь час у роз'їздах.

Олег, колега:

- Гарна була людина, чесна, працювала завжди, допомагала, разом працювали, разом їздили.

Майдан 2004 року він пройшов від початку до кінця. Тепер також збирався одразу, та не міг покинути вагітну дружину. Коли новонародженій донечці сповнилося 3 тижні - не витримав.

Віталій Олександрович, знайомий загиблого:

- Почув, шо там таке твориться, казав, я не могу дома сидіть. Я поїду, його одговарювали, но він все равно поїхав.

Олексій пробув на передовій у Києві  лише кілька днів, але вони - найтрагічніші для українського народу. Куля пронизала груди наскрізь. Врятувати чоловіка було неможливо.

- Его вынесли с Институтской, и он по сути уже умер непосредственно там, где оказывали помощь, это единственное. Никто даже толком не может сказать, где его, потому что его подняли и унесли.

Проститися з героєм прийшов і міський очільник Генадій Мінаєв, який, до речі, був особисто знайомий з Олексієм. Проте поява мера з дружиною та кількох його прибічників тільки розлютила натовп. Люди прогнали делегацію: усіх заплювали, побили квітами та яйцями. Люди не пробачили міському голові його спроби тримати нейтралітет під час революції.

- Люди рідко помиляються, дуже рідко помиляються, він заслуговує на це за свої дії останніх 3 місяців.

Олексія Братушку поховають на Петропавлівському цвинтарі на алеї почесних городян Сум.

- Це герої, які повинні змінити цю країну, і я вважаю, вони змінять цю країну. Царство їм небесного. Царство небесне всій Небесній сотні.