Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 лютого 2014, 22:13 Суспільство
Світова підтримка України
Світова підтримка України

Європейський Союз готовий надати Україні 20 мільярдів єврів фінансової допомоги. Кетрин Ештон сьогодні вкотре відвідала Київ. Тим часом у світі тривають жалобні церемонії за загиблими на Майдані. У Москві ініціювали мітинґ на підтримку руху свободи і зібрання закінчилося арештами.

Відень, Ріо-де-Жанейро, Сеул, Франкфурт-на-Майні, Барселона, Чикаґо, Нью-Йорк, Прага, Осло, Копенгаґен… За останні дні українська діаспора провела акції в десятках міст у всьому світі. Біля посольств зводили меморіали на знак пам'яті за загиблими, люди маршами крокували вулицями заокеанських і пострадянських мегаполісів і чи не вперше за всю історію діаспори виявили таку єдність.

Путіне, прибери закривавлені руки геть від України! З такими гаслами зібралися сотні українців у Вашингтоні. Озброєні національними стягами вихідці виказали скорботу за загиблими та гордість за те, чого вдалося досягти за останні кілька діб.

- Я щасливий. Ми довго чекали на це! Звісно, заплатили надмірну ціну. Загинули люди. Зичу найліпшого своїй країні. Радий, що Янукович пішов геть!

- Сльози впереміш з радістю. Люди вистояли. Хвала їм. І вічна пам'ять загиблим.

У Росії нечисленна акція на підтримку Євромайдану, яку не побоялися провести активісти біля українського посольства в Москві, обернулася сутичками з поліцією. Кілька автобусів вартових ладу з'явилися біля місця зібрання синхронно з журналістами та небайдужими містянами. Свічки запалити дозволили. По тому правоохоронці мітинґ розігнали. 12-х підозрюваних в організації заходу заарештували. Проте, на Манежному майдані планують подальші акції. Можливо - із застосуванням автомобільних покришок.

***
Це кадри з мітинґу у Тбілісі. Грузія, а головно, Михайло Саакашвілі солідарні з активістами. Висловлюють неабияку гордість за Євромайдан, який - цитую: "зупинив і викорінить вплив Росії на Україну". Зі слів екс-президента, вдалося зняти кайдани, і з часом ці події увійдуть на сторінки підручників з історії. Символічно - зі сцени лідер революції троянд мовив українською. 

Михайло Саакашвілі, екс-президент Грузії:

- Цими днями у вогні Майдану євразійський проект Путіна згорів. Ви перемогли імперію, яка почувалася непереможною. Цього не зробили ні американці, ні європейці. А ви - змогли.

***
Головне для України нині - переконують західні лідери - втримати позиції і якнайшвидше обрати новий уряд. Щойно це буде зроблено - ЄС надасть державі пакет кредитної допомоги розміром 20 мільярдів єврів. Гроші спрямують, передусім, на створення ліпших економічних умов, для унеможливлення дефолту та підготовки країни до підписання угоди з Європейським союзом.

Вільям Хейг, міністр закордонних справ Великої Британії:

- Ситуація зостається ризикованою. Термінові, першочергові завдання - формування уряду, такого, який забезпечить єдність нації. Влада мусить владнати всі конституційні питання, щоб зробити прийдешні вибори максимально прозорими. Лише так вдасться домогтися врегулювання економічної ситуації. Адже поки економіка України хитка й нестабільна.

Про готовність допомогти, нагадаю, раніше заявив і МВФ. Директор-розпорядник фонду Кристін Лагард запевнила - зарадять, щойно Київ звернеться з проханням. Експерти прогнозують - це буде вже в березні.

Росія й далі непохитна. Сергій Лавров - за мирне врегулювання конфлікту. Водночас  - категорично проти, цитую: "нав'язливого посередництва" з боку Європейського союзу. Мовляв, така допомога може призвести до небажаних наслідків.

Західна ж сторона втручатися не надто прагне - заперечує німецький міністр МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр. Хіба - порадами.

Франк-Вальтер Штайнмаєр, міністр МЗС Німеччини:

- Спливає 10-денний термін, відведений на формування уряду. Київ має якнайшвидше зорганізувати діалог з політичними опонентами. Опозиція несе відповідальність за збереження миру й територіальної цілісності. Ситуація залишається критичною. Тож, кабмін має запрацювати якнайшвидше.