Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 лютого 2014, 01:03 Суспільство
Як намагалися втекти можновладці
Як намагалися втекти можновладці

Стрілянина в донецькому аеропорті й хабар від Януковича. Колишні українські чиновники рятуються втечею за кордон. Кому вдалося, а кому ні - розкажуть наші кореспонденти.

Напередодні в Донецькому аеропорту було справді гаряче. Приблизно о шістнадцятій годині чартерним рейсом спробували відлетіти за кордон екс-генпрокурор Пшонка та екс-головний податківець Клименко.

Олег Слободян, керівник відділу Державної прикордонної служби України:

- Було виконанно доручення правоохоронних органів та відмовлено в пропуску через держкордон Пшонці та Клименку.

Коли чиновники зрозуміли, що гучні імена вилетіти їм не допоможуть, вирішили брати повітряні ворота силою. Почалася стрілянина.

Максим Кіріндясов, керівник Донецького МУ міліції:

- Мне известно, что здесь происходила стрельба. Обстоятельства мне в данный момент не известны.

Більше про інцидент розповіли у прикордонній службі. Там повідомили: стріляли їхні співробітники, аби налякати агресивних сек'юриті ексчиновників. Вогонь був не прицільний. Тому ніхто не постраждав.

Олег Слободян, керівник відділу Державної прикордонної служби України:

- Виникла потасовка між охороною та складом прикордонного наряду, прикордонники були змушені здійснити 2 постріли вгору.

Врешті Пшонка та Клименко поїхали з аеропорту машинами. А вже годиною пізніше з того таки Донецького летовища намагався відлетіти Віктор Янукович. Він навіть встиг сісти на облавок. Озброєна охорона вирішила не конфліктувати з прикордонниками і запропонувала хабара.

Олег Слободян, керівник відділу Державної прикордонної служби України:

- Коли до літака наблизилися прикордонники, їх зустріли озброєні люди, які не представилися, пропонували за грошову винагороду вирішити питання щодо вильоту за межі України.

Скільки саме пропонував Президент за втечу - не кажуть. Проте, він так само покинув летовище автомобілем у невідомому напрямку.

***
Не зміг відлетіти з Донецька й екс-головний міліціянт Захарченко. Він взагалі не мав при собі жодного документа. Згодом в інтернеті з'явилася інформація, що колишній силовик таки перетнув кордон і нині перебуває в Білорусі. Проте тамтешній КДБ попросив утікача покинути країну до 18 години.

***
З'явилася інформація, що нібито повертаються до України й харківські очільники Кернес та Добкін. Напередодні вони поспіхом покинули місто.

- Машин не хватало и охранники в багажник залазили, в Джип, в фургон, даже дверь не закрывалась.

До Росії вони потрапили через прикордонний пункт перепуску Гоптівку.

***
Затримували вчора й депутатів-утікачів. Щоправда, згодом відпускали - їх рятувала ще чинна недоторканність.

Арсен Аваков, в.о. міністра внутрішніх справ України:

- Вчора в аеропорті Симферополя було затримано депутата Калетніка. До нього були питання. Але не затримували, бо в нього імунітет.

Тим часом у Генеральній прокуратурі виправили цю ситуацію й цілковито закрили кордон для обраних осіб незалежно від статусу й мандатів.

Олег Махницький, уповноважений Верховної ради з контролю за діяльністю Генпрокуратури:

- Вчинено відповідні процесуальні заходи щодо перекриття можливості виїзду за кордон підозрюваних осіб.

Тих же, кому вдалося покинути Україну, оголосять у розшук. Хто саме з колишніх чиновників і народних депутатів має статус підозрюваного, поки що не повідомляють. Але зазначають: список великий, і його весь час поповнюють новими прізвищами.