Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 лютого 2014, 00:32 Суспільство
Україна позбавляється монументів Леніна
Україна позбавляється монументів Леніна

В Україні триває "Ленінопад". За останні кілька днів знесли більше 30 пам'ятників Іллічеві. Крім Центру, Заходу й Півночі, з бронзовим вождем світового пролетаріату прощаються вже й на Півдні України.

Більше десятка пам'ятників Іллічу знищили на Хмельниччині. Першим проти натовпу не встояв вождь пролетаріату в Дунаївцях. Далі не стало монументів у Славуті, Ярмолинцях, Старокостянтинові, Деражні та Ізяславі. Демонтували три і в обласному центрі. На території  місцевого заводу Леніна скинули самі  робітники. А в центральному парку мітинґувальники знесли скульптуру, а потім відпиляли металеве вухо.

***

У Полтаві статую вождя світового пролетаріату повалили за допомоги КамАЗа і троса у присутності безлічі людей. Городяни спершу попередили владу про потребу демонтувати пам'ятника, а потім взялися до справи самі. Ще одного Леніна скинули з постамента в Чернігові. Усе відбулося досить швидко - на шию накинули линву і стягли додолу.

***
У Дніпропетровську багатотонного вождя скидали більш як шість годин.

- Давай! Давай!

Пам'ятника пиляли, розбивали і стягали з допомогою троса, крана й вантажівки. Ліквідації спершу намагався перешкодити гурт молодиків, потім опоненти майданівців відступили. Після багатогодинних зусиль Ленін таки впав.

- Революція! Революція!

Згодом місцеві депутати перейменували площу, де стояв монумент, тепер вона - Героїв Майдану.

***
Хвиля революційного вандалізму докотилася до Півдня держави. Продовж трьох годин змагалися з бронзовим Леніним у Херсоні. Кілька тисяч людей обмотали Ілліча тросами, повикручували кріплення на п'єдесталі, підігнали КАМАЗа і зтягли. Захистити скульптуру намагалися лиш кількадесят спортивного вигляду молодиків, утім міліція їх відтіснила. Скинуту статую одразу ж взялися трощити. Так само вчинили з пам'ятником вождеві робітничого класу і в Кіровограді та Миколаєві.