Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 лютого 2014, 22:48 Суспільство
Протистояння в Донецьку
Протистояння в Донецьку

Наелектризованим було повітря в Донецьку. Опівдні там відбулося вшанування загиблих на Євромайдані. По інший бік зібралися представники самооборони Донбасу - боронити місцеву облдержадміністрацію.

Приблизно опівдні під стінами Донецької облдержадміністрації зібралося з 7 сотен людей. Люди згуртувалися за допомоги соціальних мереж. Кажуть - на захист державної установи.

- Чтобы в Донецке жили дончане. Чтобы меня никто из хаты не вытащил, как в Киеве. Я не воюю там ни за кого: ни за Юлю, ни за Яныка. Мы не хотим, чтобы нас поставили на колени.

Роман Івлев, мітинґувальник:

- Если прийдет сюда Правый сектор, прийдет сюда Свобода - естественно, встанем на защиту Донбасса, на защиту своих семей.

Пильнували ладу й беркутівці. Їх оборонці Донецька вітали оплесками. Про всяк випадок місцева влада напередодні заварила бокові входи до приміщення ОДА. Ситуація дедалі більше наелектризована, тож деякі гості Донецька обирали безпечні шляхи.

Тим часом біля пам'ятника Шевченкові євромайданівці вшанували пам'ять загиблих під час подій 18 та 19 лютого в Києві. Люди кажуть - побоюються провокацій.

Ігор Славгородський, мітинґувальник:

- Міліція надала гарантії, я сподіваюсь, що все буде нормально, але, але, але. Ні "Свобода", ні якісь там міфічні сотні бандерівців жодної адміністрації, будь то обладміністрація, міська адміністрація, штурмувати не збираються. Це взагалі планувалося як реквієм за загиблими.

Розходитися одразу люди не хочуть. Їх вмовляють піти. Перемовником виступає головний міліціянт області.

- Вот эти провокации сейчас к хорошему не приведут. Я держу, милиция держит, уводите людей. Він вже завершився… Все хорошо, хорошо.

Євромайданівці оголосили про створення народної ради, висловили недовіру чинному керівникові області і зрештою почали розходитися. За кілька годин рушили додому й люди, які обороняли облдержадміністрацію.