Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 лютого 2014, 22:26 Суспільство
Україна ховає загиблих героїв
Україна ховає загиблих героїв

Вони майже ніколи не тримали в руках вогнепальної зброї, проте загинули саме від куль. У реґіонах ховають жертв штурму барикад на столичному Євромайдані. Сьогодні із загиблими прощалися Рівне, Хмельницький? Жмеринка та Львів.

У Рівному прощалися із загиблими активістами Євромайдану. Тіла трьох доправили в драмтеатр, а 32-річного Анатолія Курача проводжали в останню путь від будинку, в якому мешкав. До Києва чоловік поїхав минулої середи. Щодня телефонував матері. Зв'язок з ним урвався в неділю. А вже в понеділок його зі столиці доправили в Рівненську обласну лікарню. Звідти -  в міську. З тяжкими травмами голови пацієнт прожив понад добу, та врятувати його не змогли. Провести в останню путь Анатолія прийшли рідні, друзі, однокласники і просто небайдужі люди. Усіх загиблих активістів ховали під гаслами "Героям слава!".

Лідія, сусідка загиблого:

- Йому мали операцію на голові робити. Але ніхто нічого не робив. Сказали, що крововилив всередину. В п'ятницю вона прийшла, його немає. Сказав доктор, що він в реанімації. Вона пішла в реанімацію. А їй сказали, що він в сім годин ранку помер.

- Немає більшої  любові, як хто душу свою положить за других своя. Так навчав нас Спаситель. Біда в нас на Батьківщині, але, дякуючи таким хлопцям, ми будемо мати щастя.

***
У Жмеринці попрощалися з п'ятдесятирічним художником Валерієм Брезденюком. В останню путь активіста провели більше двох тисяч співвітчизників. Поховали на місцевому цвинтарі. 19-го лютого під час масових сутичок у спину чоловікові влучила куля, яка й стала для нього фатальною. Про загибель родина Валерія дізналася по телефону - дзвонили йому, а почули чужий голос і трагічну новину. На Батьківщині чоловіка знали як унікального художника, він малював на воді за технікою Ебру. До Києва поїхав, щоб підтримати однодумців на Майдані.

Василь Кудлаєнко, колега загиблого:

- У нас ніколи не було конфліктів, ніколи він на нас не підіймав голос. Це настільки була добра, порядна людина, що просто це для нас усіх дуже велика втрата.

Андрій Клекіт, приятель загиблого:

- Мені дуже шкода, що найкращі люди, прості, звичайні, які серед нас зовсім не героїчні, стають на захист цих ключових прав і свобод, які  було попрані діючою владою. Хай земля йому буде пухом. Слава героям!  

***
Львів'яни вже другий день поспіль хоронять своїх Героїв Майдану. В боях у Києві загинуло 14-ро вихідців з області. Щоб провести в останню путь активістів, на площі міст і сіл реґіону приходять тисячі людей - вони моляться і плачуть.

- Слава героям, слава героям…

Марія, мешканка м. Львова:

- Дуже тяжко. Бо так само маємо синів. Дітей. Ми приїхали спеціально, щоб хоч трохи бути на панахиді і провести їх, як героїв.

Серед загиблих як молоді, так і старші чоловіки, викладачі, студенти, підприємці й робітники. Львів оголосив триденну жалобу.