Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 лютого 2014, 02:10 Суспільство
Український Беркут на Сході та Заході
Український Беркут на Сході та Заході

У Львові під час пожежі загинули двоє беркутівців, а на підступах до Черкас силовики розстріляли місцевих активістів.

У Львові внаслідок пожежі в казармі спецбатальйону "Беркут" загинули двоє правоохоронців. За попередньою інформацією, у приміщенні здетонував вибуховий пристрій, внаслідок цього впала стіна й накрила силовиків. Імовірно, після обвалу люди були ще живі, проте не змогли вибратися з-під бетонних уламків і задихнулись. У причетності до вибуху підозрюють провокаторів. Відомо, що одразу після того, як рвонуло, з казарми вибігли кілька чоловіків у масках і втекли автомобілем.

***
До сотні львівських правоохоронців прибули зранку в Київ для охорони Майдану. Це бійці з різних підрозділів та з різними званнями. Зброю застосовуватимуть лише у відповідь на реальну загрозу для протестувальників. Тим часом до Львова повернулися всі місцеві беркутівці. Їхнє рішення було одностайне. Вони мають намір брати участь у патрулюванні вулиць міста.

***
На вулицях Донецька з'явилася соціальна реклама на підтримку бійців загону спецпризначеня "Беркут". На біл-бордах невигадливі фотоколажі з трьох світлин: на двох вояки, ще одна зі щасливими дітьми й написом "Наш спокій за їхньою спиною". Таку підтримку бійцям спецпідрозділу місцеві чиновники називають соціальною рекламою.

Сергій Богачов, секретар Донецької міськради:

- Все это делается для спокойствия горожан. Для того, чтобы никто не думал в городе, что мы не можем сохранить мир и порядок.

***
У Черкасах зо дві сотні силовиків розстріляли блок-пост активістів на греблі через Дніпро. Правоохоронці застосували проти демонстрантів  автомати й помпові рушниці, розгромили шість легковиків і мікроавтобуса, що перекривали дорогу.

- Они колонной подошли к нам, построили такую черепашку, мы ничего не делали, стояли, смотрели, говорили, чтоб поговорить с ними. Они в ответ начали бросать гранаты и стрелять.

Точна кількість поранених внаслідок штурму дамби невідома. Сповіщають, що під час сутички фотокореспондентові газети Вечірні Черкаси проломили голову.

Ігор Єфимов, фотокореспондент:

- Начали бить по голове, я кричал, что я пресса, они сказали: ах, ты пресса - ну получай! Бил не один человек, а били все, кто проходил.

Попередньо повідомляють - активістів атакували бійці харківського Беркуту, що намагалися прорватися до столиці. Зробити це силовикам все ж не вдалося - до греблі зійшлися мешканці довколишніх мікрорайонів, і спецпризначенці відступили.

***
У Симферополі під Верховною Радою Криму побили прихильників Майдану. Перед початком засідання парламенту до його будівлі  підійшли три десятки людей. Через деякий час проти них вишикувались агресивно налаштовані представники проросійських козацьких організацій. З наказу ватажка взялися бити мітинґувальників. Сутичка тривала, доки правоохоронці на оточили супротивників щільним кільцем і не розвели їх на різні боки вулиці.