Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 лютого 2014, 01:14 Суспільство
Нічні рейди киян проти тітушок
Нічні рейди киян проти тітушок

Нічна варта. Тисячі добровольців вийшли минулої ночі на чергування в різних реґіонах України. Найбільше їх було в Києві. Небайдужі люди пильнували громадського ладу й захищали свої вулиці від нападів титушок.

- Разом - і до кінця, разом - і до кінця.

Десятки молодиків із закритими обличчями та палицями й битками в руках курсують вулицями. Таку картину минулої ночі спостерігали мешканці багатьох українських міст. Особливо багато таких хлопців було в Києві. Утім, це не титушки, а місцеві мешканці вийшли боронити свої райони. 

- Все собрались оболонские, чтобы не было мародерства, грабежей.

Чіткої схеми патрулювання ні в кого немає. Добровольці обстежують вулиці хаотично. Хтось пішки, а хтось на колесах. Валерій півночі провів на Оболоні - об'їжджав її вздовж і впоперек. Каже: було таке, що своїх плутали з титушками.

Валерій, мешканець м. Києва:

- Піші колони йшли в ті місця, де були великі групи, ну, неопізнані, з битками в шоломах, спортивних костюмах і так далі, як виявлялося - у більшості випадків це були ж свої.

- Мне муж говорил, что они накачанные, большие, высокие... Это титушки...

Те ж саме й на сусідній Троєщині. Тут минулої ночі на патрулювання вийшло до тисячі місцевих мешканців. Розрізнити, де тітушки, а де мирні містяни, було складно.

Максим Маньковський, організатор громадської варти Деснянського району:

- Був взагалі жах - люди не знали, хто тітушки, хто з самооборони, хто з громадської варти, і ми хочемо якось скоординувати, треба контролювати свій район, своє подвіря, коли людина їде в чуже - він або провокатор,або дурак. Зачастую коренного жителя Троещини від тітушки може відрізнити тільки професіонал. Тому я кажу - люди, пильнуємо тільки свій двір і подвір'я.

Організатори акцій самооборони кажуть: всі помилки й недопрацювання минулої ночі взяли до уваги. І вже вигадали розпізнавальні  знаки: пов'язки на руки, колір яких постійно змінюватимуть, і паролі, а ще запровадили прості правила для всіх добровольців-патрульних.

Олександр Кащук, громадський активіст:

- Не можна п'яними приходити, ми не забороняємо носити із собою палицю чи біту на випадок, якщо будуть якісь провокації.

Підтримують такі дії киян і правоохоронці. Кажуть, люди їм дуже допомагають у роботі.

Юлія Приймак, помічник керівника Деснянського РУ міліції м. Києва:

- На даний момнт громадяни тісно співпрацюють з правоохоронцями, були проведені бесіди, наради спільно з керівництвом Деснянського району, дані громадяни допомагають у патрулювання, попереджують правоопорушення.

Добровольці кажуть - минула ніч у столиці минула більш-менш спокійно. Певні, саме через те, що безліч небайдужих людей вийшли на вулиці міста. Тож і прийдешньої ночі пильнуватимуть громадського ладу.