Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 лютого 2014, 00:58 Суспільство
Реакція світу на події в Україні
Реакція світу на події в Україні

Перемовини керівників МЗС Веймарської трійки тривали з Януковичем усю ніч проти п'ятниці і врешті угоду про врегулювання політичної ситуації в Україні підписано. Втім посланець російського президента Володимир Лукін, який також був присутній на зустрічі, відмовився підписувати документ. Тим часом ЄС працює над санкціями, які були запроваджені в четвер. До чорного списку потраплять силовики, чиновники та олігархи, котрі підтримували дії режиму Януковича.

Міністри закордонних справ Франції, Польщі й Німеччини вважають угоду щодо подолання кризової ситуації у країні, яку підписали  сьогодні лідери опозиції з президентом Віктором Януковичем, добрим компромісом для України, який відкриває шлях до реформи і до Європи. Тим часом Рада ЄС почала складати перелік осіб, щодо яких застосує санкції за насильство.

Кетрин Ештон, верховний представник ЄС із зовнішньої політики:

- Ми вирішили терміново застосувати адресні санкції. Також зупинимо експорт спорядження для внутрішніх репресій. Відповідні органи ЄС зроблять це негайно. Ці дії є відповіддю на ситуацію в Україні.

Вільям Хейг, міністр закордонних справ Великої Британії:

- Європейський Союз, і зокрема політиків у Великій Британії шокували невинні смерті і події за останні 48 годин. Закликаємо всіх учасників відвернутися від насильства, але деякі люди несуть відповідальність за нього, і тому ми вирішили вжити заходів - передусім заборонити видавання віз і заморозити активи винних осіб. Масштаби реалізації залежатимуть від розвитку подій.

Уряд США також попередив українських чиновників про міжнародну відповідальність за трагедію в Києві. Відповідну заяву Вашингтону оприлюднив держсекретар Джон Керрі.

"Народ України заслуговує значно ліпшого, ніж безглуздої смерті і страждання на вулицях одного з найбільших міст Європи" - заявив політик. Білий дім вже запровадив санкції щодо винних високопосадовців. Своєю чергою Москва  розкритикувала заходи ЄС та США проти української влади.

Олександр Лукашевич, представник МЗС Росії:

- Только ООН уполномочен принимать и реализовывать реструктивные меры в отношении государств.

Натомість генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен засудив кровопролиття в Україні й заявив про відповідальність українського уряду за застосування сили для подолання кризи.

Андерс Фог Расмуссен, генеральний секретар НАТО:

- Ми бачимо, що демократія у великій небезпеці сьогодні в наших сусідів, і всі глибоко занепокоєні. Єдиний спосіб просування вперед - це діалог, тому ми підтримуємо всі зусилля, спрямовані на пошуки мирного розв'язання.

Європейські політики закликають провести ретельне розслідування подій в Україні і притягти винних до відповідальності. Вони можуть постати перед міжнародним правосуддям.

Франс Тіммерманс, міністр закордонних справ Нідерландів:

- Янукович у будь-якому випадку несе відповідальність за надмірне застосування сили з боку міліції і правоохоронних органів проти мирних демонстрантів.

Європарламент вже вніс до порядку денного українське питання з подальшим ухваленням відповідної резолюції. Вихідними до Києва вирушить його делегація для зустрічі з депутатами Верховної Ради.