Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 лютого 2014, 02:55 Суспільство
Ситуація в Україні - погляд зі Сходу та Заходу
Ситуація в Україні - погляд зі Сходу та Заходу

Кровопролитні бої на вулицях Києва і бездіяльність української влади змусили Європейський союз запровадити санкції. Про це сьогодні заявили керівники ЄС під час засідання комітету в закордонних справах у Брюселі. А офіційний Вашингтон зажадав від Януковича негайно вивести силовиків із середмістя Києва.

Європейський союз запроваджує візові та фінансові санкції проти причетних до застосування насильства в Україні. Зокрема, президент Ради ЄС Герман ван Ромпей заявив, що в чиновників щодо цього є консенсус. З його слів, варто використати будь-які засоби, щоб змусити до діалогу всі сторони конфлікту в Києві. Керівник Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначив, що головним завданням зараз є деескалація конфлікту.

Жозе Мануель Баррозу, голова Європейської комісії:

- Пріоритет нині - це порятунок людських життів і уникнення кровопролиття. Ми не можемо забути трагічних смертей останніх днів. Саме тому міністри закордонних справ ЄС зібралися, щоб запровадити санкції проти тих, хто відповідає за насильство.

На скороченні президентської каденції та ухваленні нової редакції Конституції наполягали сьогодні міністри закордонних справ Польщі, Франції та Німеччини, які прилетіли до Києва і зустрілися з президентом Януковичем. Втім, жодних позитивних результатів. Європейські політики вийшли після спілкування з Віктором Януковичем похмурі й відмовилися від будь-яких коментарів. У Росії ж запровадження санкцій проти України порівнюють із заохоченням бойовиків. У міністерстві закордонних справ федерації називають обмеження ЄС нелегітимними.

Олександр Лукашевич, представник МЗС Росії:

- Продолжающиеся попытки навязчиво посредничать извне, грозить санкциями и иными способами влиять на ситуацию неуместны и ни к чему хорошему привести не могут, а способны лишь усугубить противостояние.

Тим часом керівництво США зажадало від президента України негайно вивести сили безпеки з центру Києва і дати дозвіл опозиції на мирну акцію протесту. Вчора Сполучені Штати закрили в'їзд двадцятьом українським високопосадовцям.

Джей Карні, прес-секретар президента США:

- Використання сили не владнає кризи. Потрібно вжити чітких заходів, щоб зупинити насильство й почати діалог по суті, який зменшить напруженість і відповість на скарги українського народу.

На думку прес-секретаря, США у співпраці з європейськими союзниками намагатимуться притягти до відповідальності тих, кого вони вважають винними у кровопролитті. Єдиний варіант для перемир'я в Україні, вважають за океаном і в ЄС - це вибори нових президента і парламенту.