Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 лютого 2014, 02:45 Суспільство
Протест у регіонах
Протест у регіонах

Загиблих і поранених унаслідок масових заворушень рахують у реґіонах. Хроніка протестів, які ширяться Україною.

21-річний парубок загинув від вогнепального поранення в голову, сімох людей доправлено в лікарню, четверо з них - у реанімації. Наймолодшому постраждалому - 16 років.  Всі вони - учасники масових сутичок біля сумнозвісної будівлі СБУ у Хмельницькому. Там активісти впродовж доби штурмували приміщення Обласного Управління Служби Безпеки, і таки захопили його.

Протестувальники закидали установу коктейлями Молотова, від чого вона зайнялася. Спочатку вогонь палав здебільшого надворі, потім перекинувся всередину. На місце події одразу прибули пожежники, але їх до будівлі не підпустили. Уранці вона отака: мітинґарі площу біля СБУ покинули. Міліція ж розпочала кримінальне провадження за статтею "Масові заворушення".
***

Стріляли по активістах і у Вінниці. Біля  приміщення СБУ під час масових сутичок мітинґувальник дістав вогнепальне поранення в ногу.  Інцидент виник після виступу керівника області на місцевому Євромайдані. Люди вимагали відставки Івана Мовчана, проте він вкотре відмовився скласти повноваження. Тоді частина мітинґувальників рушила до будівлі Служби Безпеки України, саме там і пролунало кілька пострілів. Свідки викликали швидку. Лікарі підтвердили, що хлопця поранили з вогнепальної зброї.

- Сквозное огнестрельное ранение.

Керівник управління СБУ у Вінницькій області, який пізніше вийшов утихомирювати натовп, повідомив - постріли були з метою самооборони.

***
Завадити вивезенню військової техніки та бойових припасів до Києва намагалися на Івано-Франківщині. Понад півтисячі прикарпатців вийшли до КПП військової частини, що в селищі Делятині. Силовиків оточили після того, як побачили бензовоза, який підвозив паливо для військових машин. Селяни встановили біля воріт перепускного пункту цілодобове безтермінове чергування.

Іван Наливайко, активіст:

- Є бронетехніка, є зброя, є боєприпаси і т.д. Автомати Калашникова, снайперські гвинтівки, бомби, гранати, все є тут. Ми стараємся це не одпустити, щоб нічого не пішло на Київ.

Тим часом з Івано-Франківської частини Внутрішніх військ МВС для захисників Майдану передали амуніцію - шоломи, бронежилети, щити - загалом більше ста комплектів. А командир виступив із заявою про те, що весь особовий склад залишається за місцем дислокації й пильнуватиме громадського ладу, зокрема - патрулюватиме вулиці.

Петро Шуляк, командир частини внутрішніх військ УМВС в Івано-Франківській області:

- Я, як командир частини, і особовий склад частини ні в якому разі не буде виконувати явно злочинні накази. Не будем протидіяти мирним акціям людей, а також, як вказано в присязі, ми служимо українському народу.

***
А в Черкасах у внутрішньому дворі СБУ палили папери. Мішки з документами  до вогнища носили кілька чоловіків у цивільному. Інші підливали туди запалювальну рідину та граблями розбурхували багаття. Коли у будівлі помітили, що за усим цим спостерігає журналіст, на вулицю вибігли  охоронці з кийками.

- Я преса! Преса!

- Для чого ви б'єте його?

Представника ЗМІ повалили на землю і взялися товкти ногами. Врятувало бідаку лише втручання колег-журналістів. Пізніше до обурених представників преси вишла прес-секретар відомства. Жінка вибачилася за свої колег і повідомила, що на території СБУ лише спалюють сміття.