Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 лютого 2014, 01:55 Суспільство
Нічний Майдан по обидва боки барикад
Нічний Майдан по обидва боки барикад

Іще вночі проти четверга ситуація на Майдані незалежності була абсолютно інша: тривали короткі перепалки між першими рядами самооборони й силовиків. Лунали потужні вибухи, летіли фейерверки.

У мир майданівці давно не вірять, а тому готуються боронитися. Хтось підвозить шини. Розбирають бруківку. Працюють і жінки.

Наталя, мешканка м. Києва:

- На кухні достатньо жінок, зброєю я не володію.

Ближче до передової все горить, лунають вибухи. Коктейлі Молотова чи б пак Грушевського, як їх вже охрестили - головна зброя. А це випробовування такого собі ракетомета. 

Олександр Дем'янчук, кореспондент:

- Силовики десь там, за густим димом. Їх не видно. Тому на першій лінії оборони найспекотніше. Щосекунди сюди можуть прилетіти небезпечні сюрпризи. І ативісти тримають позиції фактично наосліп.

Немов наврочили. На барикаду гукають медика. У цього чоловіка перед обличчям вибухнула світло-шумова граната. Йому надають першу допомогу. Про наслідки казати зарано.

Люди стривожені. На обличчях часто бачимо страх. Його не соромляться. 

Петро, мітинґувальник:

- Боюся загинути, боюся не побачити перемогу, боюся покалічитися, боюся, що сім'я без годувальника лишиться.

Тим часом на Майдан прибуває поповнення.

Генек Подставек, мешканець м. Дрогобича:

- Нас приїхало 50 чоловіків і ззаді їхав Спринтер - чоловік 20.

Як дотримуються мирної угоди по той бік барикад - зараз перевіримо.

Олександр Дем'янчук, кореспондент:

- Ми відійшли від крайньої барикади буквально на двісті метрів. Вулиця архітектора Городецького - тут порожньо, жодної людини. Силовики десь там, зараз ми спробуємо пройти до них.

На пІдступах до правоохоронців все тихо. Частина спочиває в автобусах. Дрімають і медики.

- Все добре, у нас все тихо.

А ось інший бік Майдану. Внутрішні війська тримають оборону, прикриваючись щитами від знайомих вже ракетометів і феєрверків. У відповідь не гребують кидати бруківку й коктейлі. Беркут невеличкими купками стріляє в мітинґувальників з травматичних рушниць. Ті, хто змінився, гріються біля багаття або закутуються в у вже трофейні ковдри. Зморені і змерзлі бійці неговіркі.

- Як взагалі настрій?

- Какое там настроение?

Під стелою нам вдається поспілкуватися з бійцями Беркуту. Щоправда, вони попросили без камер. Але задля об'єктивності ми таки порушили обіцянку, і нехай нам це пробачать.

- Хочется, чтобы это было мирно. Мы-то понимаем, там тоже люди живые.

Свої дії називають відповідною реакцією на насильство до них. Тож маємо те, що маємо.

Олександр Дем'янчук, кореспондент:

- Попри нечасті вибухи феєрверків з боку активістів та постріли з боку силовиків ситуація на Майдані відносно спокійна, можливо, це повязано з інформацієбю про тимчасове перемир'я. Та чи буде воно тривалим, невідомо.