Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 лютого 2014, 00:57 Суспільство
Реакція світу на події в Києві
Реакція світу на події в Києві

Ситуація в Україні - топ-тема у світових лідерів. Незважаючи на заклики політиків до мирних переговорів і компромісу, в цей варіант вже мало хто вірить. Європейські депутати вимагають санкцій проти українських чиновників, а деякі пропонують ввести миротворчі війська.

Українська влада має створити новий уряд якнайшвидше і провести найближчим часом вільні вибори. На цьому наполягає Барак Обама під час прес-конференції в Мексиці.

Барак Обама, Президент США:

- Треба  рухатися до створення уряду згоди, нехай навіть тимчасового. Це відкриє шлях до справедливих і вільних виборів, щоб воля українського народу була правильно виражена, без того хаосу, який ми бачимо на вулицях.

На скороченні президентської каденції та ухваленні нової редакції Конституції наполягали сьогодні і міністри закордонних справ Польщі, Франції та Німеччини, які прилетіли до Києва і зустрілися з президентом Януковичем. Втім, жодних позитивних результатів перемов поки немає. Європейські політики вийшли після спілкування з Віктором Януковичем похмурі й відмовилися від запланованої зустрічі з пресою. Тим часом у Брюселі, щоб обговорити ситуацію в Києві, на засіданні Ради міністрів ЄС зібралися інші міністри закордонних справ Євросоюзу. Чиновники пропонують розглянути питання про відрядження континґенту миротворців до України. Крім того, вимагають запровадити обмеження для родин найвищих урядників та найвпливовіших бізнесменів країни. За негайні санкції проти винних у смертіх людей виступив і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Жозе Мануель Баррозу, голова Європейської комісії:

- Європейський Союз має вжити заходів проти високопосадовців, зокрема, заморозити фінансові активи, запровадити візові обмеження, а також ембарґо на постачання зброї у країну.

Тим часом НАТО попереджає українську армію про тяжкі наслідки, якщо вона втрутиться в конфлікт. Генсек Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен прогнозує погіршення відносин з офіційним Києвом.

Андерс Фог Расмуссен, генсек НАТО:

- Я закликаю владу утриматися від подальшого насильства. Якщо військові долучаться до тиску на опозицію, зв'язки України з НАТО будуть пошкоджені.

Канцлерка Анґела Меркель у телефонній розмові запропонувала президентові Віктору Януковичу посередництво Німеччини і ЄС у переговорах з опозицією.

Анґела Меркель, канцлер Німеччини:

- Всі сторони повинні невідкладно припинити насильство і дотримуватися досягнутої домовленості про перемир'я. Головна відповідальність за це лежить на керівництві держави.

На думку Меркель, будь-яке зволікання розпалюватиме конфлікт і дуже небезпечне.