Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 лютого 2014, 02:11 Суспільство
Огляд протестів по всій Україні
Огляд протестів по всій Україні

Нова хвиля протистояння розбурхала різні регіони. Люди захоплюють державні установи, громлять і палять будівлі правоохоронців.

Приблизно 2 тисячі протестувальників захопили базу "Беркуту" в Рівному. Мітинґарі розбили в будівлі вікна і двері й закидали її камінням і петардами. Потім змусили вийти через живий коридор майже 50 спецпризначенців і захопили приміщення. Уранці активісти перекрили барикадами центр Рівного.

***
В Івано-Франківську мітинґарі вночі захопили приміщення силових структур Прикарпаття - прокуратури, обласних управлінь СБУ й МВС. Протести під стінами міліції тривали недовго, беркутівці поскидали шоломи й маски і добровільно покинули будівлю, а очільник обласної міліції написав заяву про відставку. Управління СБУ брали штурмом: виламали двері, кидали запалювальні суміші. Вже вранці всі приміщення звільнили - активістів цікавило лише міліційне спорядження - шоломи та бронежилети.

***
У Тернополі протестувальники спалили міський відділ міліції. У приміщенні повибивали вікна, всередину кидали коктейлі Молотова. Правоохоронців, котрих виводили з будівлі, змушували ставати на коліна і вибачатися перед українським народом. Потім активісти рушили до приміщення обласного управління міліції.

- Ми всьо-таки просимо вас за присягою жити. Ви ж давали присягу українському народу, а йдете проти нього. Складіть щити! Ура!

Потім протестувальники підійшли до будівлі облдержадміністрації і захопили її. Також мітинґарі хазяйнують у прокуратурі - там палять всі справи.

***
Не пустити Беркут до Києва намагалися активісти в Одесі. До п'ятисот людей зібралися під ворітьми частини і спустили колеса автобусів, якими спецпризначенці мали доправити у столицю. Після майже десятигодинного протистояння беркутівці покинули територію бази через запасний вихід. Правоохоронці розділили натовп на дві частини й дали можливість проїхати транпорту з кількома сотнями спецпризначенців. Рушили до столиці і 15 автобусів із молодиками. Напередодні ввечері кількасот хлопців із шоломами зібралися на проспекті Гагаріна нібито на екскурсію. Та згодом організатори визнали - всіх повезуть до столиці.

- Сколько автобусов? В каком количестве?

- Посчитайте. И посмотрите, полные они стоят или пустые.

- А чего тут столько автобусов?

- Так потому что школа рядом.  

***
Вінниця зупинилася. Від сьомої ранку активісти заблокували рух усіма центральними вулицями міста. Ані муніципальному транспорту, ані приватним автомобілям нині шляху немає. Пропускають лише машини швидкої допомоги й рятувальників. Частина мітинґарів ходою рушила до спальних районів. Щоб заблокувати й їх. Нині у Вінниці -  кілометрові тисняви. Рух намагається врегулювати державтоінспекція - водіїв закликають без нагальної потреби не виїжджати з дому.

Руслан, водій:

- Ну я готов тут стояти, але шоб все було мирно і тихо. Без заворушень.