Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 лютого 2014, 00:29 Суспільство
Всі властні структури Львова знищено
Всі властні структури Львова знищено

Порожні будівлі-руїни, згарища, сотні тисяч знищених документів - такі наслідки нічних подій у Львові. Там громадяни штурмували з десяток установ. Усі відділки міліції, прокуратура, СБУ та суди потрощено. Казарми внутрішніх військ згоріли. До обласного управління МВС нікого не пускають, а до міського, навпаки, може зайти на екскурсію кожен охочий. Телефонна лінія 102 ще відповідає, але там надають хіба психологічну допомогу.

Усе почалося із захоплення обласної адміністрації. О дев'ятій вечора сотні молодиків фактично безперешкодно увійшли до приміщення.

Активіст:

- Ми не захопили, ми повернули своє. Ми нічого не захоплювали, це адекватна реакція на дії влади.

Далі штурми покотилися каскадом. Майже 4 тисяч людей пішли до обласної міліції. Невдовзі будівлю захопили. Правоохоронцям дозволили піти. Залишилися тільки керівник та ще дев'ятеро співробітників. Вони погодилися на перемови.

- Тільки що вивели трьох мародерів. Хлопці, ми ж домовилися, наверху там нічого не треба стерегти, чого ви туди йдете?

Тим часом у спальному районі міста тисячі молодих людей оточили частину внутрішніх військ по периметру і не випустили жодного правоохоронця. Щоб унеможливити виїзд спецтранспорту - підпалили контрольно-перепускний пункт.

Активіст:

- Вони тут проривалися БТРами, тут їх зібралось дуже багато, почали розбирати барикади. Ну, виходу не було, підпалили їх. Потім тут вони почали, ми їх хапихати, все, стояли з калашами.

- ВВшники?

- ВВшники. Стояли з калашами і цілились, щоб ми не зайшли туди.

Мітинґарі порозбивали камінням вікна в казармі й почали вкидати туди пляшки із займистою сумішшю. Кімнати займалися одна по одній. До ранку приміщення згоріло. Нападники вдерлися на територію частини і все там потрощили. Вогонь гасять досі. Руїною стала й обласна прокуратура. Під її стінами протестувальники розклали багаття із кримінальних проваджень, які викидали просто з вікон.

Богдан, активіст:

- Я можу сказати, що це горять кримінальні справи і горить весь непотріб. Горить непотріб, за який народ страждав. І страждав би ще багато-багато часу.

Впродовж ночі один за одним знищено всі відділи та управління міліції. До приміщень вдиралися, все трощили, а потім підпалювали. За неофіційною інформацією, розбили сейфи й повиносили чимало зброї. Що ж до ізоляторів тимчасового тримання - то там не було затриманих. Отаке зараз міське управлянні міліції. Правоохоронці рятують те, що дивом уціліло. Неговіркі.

- Що ви робите?

- Речі забираю.

- А ви хто є? Ви працівник міліції?

- Так, працівник міліції.

А оце - те, що залишилося від районного суду. Вночі мітинґарі спалили тут цілий поверх. Згоріло більшість кримінальних і цивільних проваджень. Поновити їх навряд чи вдасться.

Світлана Мартьянова, голова Франківського районного суду м. Львова:

- В нас викрали печатку, зірвали сейф. Найбільше, чого я боюсь, що можна підробити рішення, в систему єдиного реєстру ввійти, написати, люди наші вміють писати, і поставити на любе рішення, на любий вирок, на любе звільнення від покарання цю печатку.

Хто забезпечує правопорядок у місті - наразі не відомо. 102 - відповідає. Проте черговий одразу попереджає, що на виклик ніхто не приїде.