Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 лютого 2014, 00:14 Суспільство
Реакція західних лідерів на ситуацію в Києві
Реакція західних лідерів на ситуацію в Києві

Світ, який стежить за новою хвилею насильства в Україні, збирається з думками. Захід здебільшого дипломатично покладає відповідальність і на владу, й на опозицію та закликає до перемовин. Водночас європейські політики на повний голос заговорили про санкції проти відповідальних за насильство.

У ніч штурму Майдану президентові Януковичу марно намагалися додзвонитися канцлерка Німеччини Анґела Меркель і польський президент Броніслав Коморовський. А ось Володимир Путін таки обговорив ситуацію в Україні з очільником держави. Про це повідомив прес-секретар лідера Росії Дмитро Пєсков. При цьому він наголосив, що Москва не має наміру давати поради керівництву України стосовно врегулювання ситуації в державі. Віце-президент Сполучених Штатів Джо Байден також спілкувався з Януковичем і зазначив: США закликає відвести Беркут з вулиць Києва й негайно розпочати перемови з опонентами.

Джей Карні, прес-секретар Білого дому:

- Нас приголомшила інформація про насильство, яке коять у центрі Києва. Ми, як і раніше, засуджуємо надмірне застосування сили з обох боків. Це не подолає кризи. Для відновлення миру і стабільності закликаємо президента Януковича негайно покласти край конфронтації на Майдані та знову почати діалог з лідерами опозиції.

На цю інформацію одразу ж відреагував у своєму Твіттері голова комітету Держдуми Росії у міжнародних справах Олексій Пушков. Він пише, що заклик Байдена - сигнал для екстремістів, що свідчить - Сполучені Штати їх підтримують. Офіційна Москва - у спеціальній заяві, розміщеній на сайті МЗС - в ескалації насильства звинувачує лише протиборчих лідерів і називає нинішні події результатом політики потурання західних структур. Своєю чергою європейські політики закликають Януковича спинити ескалацію кофлікту. Верховний представник ЄС Кетрин Ештон зазначила - подолання кризи цілковито лежить на плечах політиків, як опозиційних, так і представників влади. На думку чиновниці, треба терміново формувати новий уряд, запровадити конституційну реформу та підготуватися до чесних і прозорих президентських виборів.

Кетрин Ештон, представник Європейського Союзу у закордонних справах:

- Я глибоко стурбована ескалацією насильства в Києві та численністю жертв. Це кровопролиття треба негайно зупинити. А ще дуже непокоять ультиматуми. Я закликаю президента Януковича, уряд разом з членами опозиції владнати глибоку кризу за допомоги діалогу.

Шокований подіями в Україні єврокомісар з питань розширення та європейського сусідства Штефан Фюлє. Він зв'язався з виконувачем обов'язків прем'єр-міністра Сергієм Арбузовим, який запевнив, що правоохоронці не застосовуватимуть вогнепальної зброї на вулицях.

Штефан Фюлє, єврокомісар з питань розширення та сусідства:

- Я шокований. Відвідав Україну минулого тижня тричі й намагався зробити все, щоб зупинити кровопролиття. Щоб переконатися - закон про амністію - так званий закон про амністію - виконують. Від звістки про таку кількість трупів та поранених мене трусить.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу не бачить ніякого виправдання війні. Він висловив співчуття родинам загиблих і закликав всі сторони конфлікту розпочати реальний діалог.

Жозе Мануель Баррозу, президент Єврокомісії:

- Хочу сказати чітко: керівники, які нині ухвалюють рішення, що призведуть до ще більшого кровопролиття, мають знати: стриманість Європи стосовно запровадження персональних санкцій буде переглянуто.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус висловився ще менш дипломатично.

Лоран Фабіус, міністр закордонних справ Франції:

- Ми не будемо байдужими. А обговоримо ситуацію в Україні з німецькою делегацією і, ймовірно, запровадимо санкції. Зокрема, індивідуальні, проти тих, хто стоїть за насильством у країні.