Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 лютого 2014, 22:52 Суспільство
Що коїлося вдень у середмісті
Що коїлося вдень у середмісті

Зі сходом сонця активне протистояння на Майдані незалежності вщухло. Правоохоронці й мітингарі взяли кілька годин для перепочинку, та вже о дванадцятій сутички поновилися.

Центр Києва оповив дим. У Будинку профспілок господарює вогонь. Ще більше чаду й від барикад мітинґарів, які обороняють решту Майдану. О дев'ятій на допомогу активістам приїжджає самооборона зі Львова. Ті ж, хто не на лінії вогню, готуються до чергового наступу: одні видлубують бруківку, інші - відпочивають.

Сергій допомогає доправляти їжу до будівлі Головпоштамту. Продукти вдалося вчасно винести з охопленого вогнем штабу спротиву.

Сергій, мітинґувальник:

- Майже вся їжа, на весь китай, оце якісь макарони-крупи, цукор, чай, там компоти, кабачки консервовані.

За ніч правоохоронцям вдалося відтіснити людей й захопити третину Євромайдану. Поки ж з боку силовиків тихо - мітинґарі затуляють підземні переходи мішками із землею.

Олег, мітинґувальник:

- Зараз ми перекриваємо із підземних переходів. Хоч і метро закриті, але ж звідти нас також можуть зненацька схопити.

Павло Прядко, кореспондент:

- Саме такий вигляд має головна площа країни станом на 11 ранку. Рятувальникам поки не вдалося загасити полумя в Будинку профспілок, де до цього знаходився штаб супротиву, ну а на барикадах зараз спокійно - мітингувальники відпочивають після гарячої ночі.

Ростислав готується до чергового наступу. Зараз набирається сил. Зізнається: боротиметься до останнього.

- Чи не страшно? Ні- перші рази було так, коли ще протистояння були на Грушевського, а тепер ні! Якщо влучить, так влучить, якби всі тут боялись, то...

З боку Бесарабської площі та поряд з Київською міськдержадміністрацією - все спокійно.

- Вхід до станції метро Хрещатик забарикадований залізним парканом, та й підземка сьогодні не працює у звязку з можливими терористичними актами. Та відновлення руху обіцяють тоді, коли ситуація в Києві стабілізується.

Відпочивають від нічних протистоянь і силовики. З їхнього боку Майдан - отакий.

Вже опівдні протистояння поновлюються. Мітинґарі намагаються знову відвоювати втрачену територію. Заходять з двох боків. Беркут дає відсіч. Протестувальники знову закидають територію правоохоронців бруківкою й коктейлями Молотова. Ті відповідають також пляшками із займистою сумішшю. Жбурляння каміння, коктейлів Молотова та салютів триває кілька годин, до п'ятої вечора - все вщухає. Проте ніхто територією не поступається. Мітинґувальники кажуть: гаряче стане ближче до вечора.