Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 лютого 2014, 21:53 Суспільство
Репортаж з Інститутської
Репортаж з Інститутської

Уранці Київ знову перетворився на арену бойових дій. Мітингувальники запланували так званий мирний наступ на Верховну раду, втім приблизно о десятій годині гурт протестувальників рушив на шеренги внутрішніх військ. Це був початок масових заворушень. Є поранені й загиблі.

Мирний наступ на Верховну раду, що рушив приблизно о дев'ятій ранку, тривав не довго. Мітинґарі не змогли потрапити під стіни будівлі, бо підхід перекривали вантажівки, за якими оборону тримали силовики. Не зрозуміло, хто почав перший, але в середмісті знову виникла сутичка. Вже об одинадцятій протестувальники починають активні дії. Є небезпека, що полум'я перекинеться на житлові будинки.

Світлошумові гранати летять у бік мітинґувальників з даху будинку. Активісти у відповідь застосовують феєрверки. Якоїсь миті правоохоронці починають наступ з вулиці Інститутської. У натовпі з'являються перші постраждалі. Переважно від скалок гранат.

Степан Тимочко, постраждалий:

- Став я туди, на розі, де кидали гранати, і показую, що в мене нічого нема, кричу їм, що вони фашисти, що так не можна робити, і в цей час прилетіла граната і тяпнула десь під ногами. А ше і щось в голову попало.

Активісти вирішують будувати барикади зі смітників, лавок і парканів.

- Ми зараз строїмо барикади та запалюємо, щоб вони не змогли звідти вийти. Ми їх блокуємо повністю.

Мітинґарі не лише обороняються, а й відповідають. Тим часом на Липській вулиці займається офіс Партії Реґіонів. Згодом у будівлі знайшли тіло загиблого чоловіка.

З вулиці Шовковичної - наступ силовиків. Проте невдалий. Активісти починають закидати правоохоронців бруківкою. Усі силовики намагаються сховатися на внутрішньому подвір'ї, та дехто з міліції не встигає.

- Мы вовремя заметили, отбили две группы ВВ-шников и погнали сюда, мы прогнали вот туда их.

Полонених набрали і правоохоронці. Їх заводять за кордони зі щитами. До будинку офіцерів тим часом підносять перших поранених. Там влаштували імпровізований шпиталь. Комусь встигають допомогти, проте трьох мітинґувальників врятувати не вдалося.

Антон, медик-волонтер:

- Насчет двух, я их не осматривал, а что касается первого, то у него было два ранения картечью, одна в область сердца, а вторая пуля попала в область желудка. А также были ранения на кисти, видать, граната разорвалась и повредила кисть.

У Міністерстві внутрішніх справ запевняють: проти мітинґувальників не застосовують вогнепальної зброї. Та вже відомо про шість десятків ушпиталених правоохоронців й одного загиблого.  Розпочаті кримінальні провадження за двома статтями: масові заворушення й замах на життя працівника правоохоронних органів.

Сергій Бурлаков, керівник Управління МВС України:

- У нас є інформація про дев'ять правоохоронців, які отримали вогнепальні поранення, з тіла одного правоохоронця витялгли пістолетну кулю.