Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 лютого 2014, 22:11 Суспільство
Кияни вийшли на патрулювання проти паліїв машин
Кияни вийшли на патрулювання проти паліїв машин

Проти паліїв гуртуються кияни. Мешканці спальних районів створюють добровільні загони для патрулювання нічних вулиць. Групами вони обходять і об'їжджають подвір'я, вишукуючи підозрілих людей біля машин.

Дев'ята вечора. В парку на столичних Позняках гуртуються добровольці. Усі вони домовилися в соціальних мережах вийти на нічне патрулювання своїх вулиць. Спершу - шикуються в шеренги та слухають настанови організатора.

- Чотири маршрути патрулювання для піших патрулів, шість єкіпажів на автомобілях. При виявленні порушень громадського порядку виклиткати наряд міліції, за можливості запропонувати припинити порушення громадського порядку, викликати підсилення.

Волонтерів кілька десятків. Здебільшого - місцеві. Декотрі машинами, решта патрулюватиме пішки. Люди об'єднуються у групи та визначаються з маршрутами.

Павло, мешканець м. Києва:

- Срибнокильская, Княжий затон, Срибнокильская кольцом улица, поэтому охватывает две улицы. Следить за порядком - основная цель. В случае какого-то инцидента пострараться его предотвратить.

Усі - беззбройні. Ані шоломів, ані палиць. Олександр прийшов з вівчаркою Джесі.

Олександр, мешканець м. Києва:

- Действительно, это для безопасности, потому что собака - это серьезный стоп-фактор для нехороших людей. Ну и для собаки полезно прогуляться, и для хозяина тоже. Я думаю, часа на 4 нас хватит. Ну мы ж будем меняться, по вартам, поэтому на одну из смен хватит и меня, и собаки.

Дехто на велосипеді - так зручніше їхати вузькими дворами.

Максим, мешканець м. Києва:

- Все-таки велосипед - это быстрее можно добраться в точку, даже если на подмогу попросят, у нас тут движение есть одностороннее для автомобилей, пешком тоже добраться сложновато, а так по дворикам кататься намного удобнее.

А ці люди в камуфляжі - офіцери на пенсії.

- Что у нас с собой? Кулаки, пока ничего, пока желание.

За кілька хвилин усі розходяться, домовившись тримати зв'язок за допомоги мобільних. На патрулювання подалися й журналісти Свідка.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Друга година ночі, на дорогах майже немає машин, на вулицях лише поодинокі перехожі, саме в цей час найактивніше і працюють палії.

Більшість транспорту нищать саме з другої до четвертої години. Втім, ця ніч на столичних Позняках минає спокійно. А ось загалом у Києві темної пори горіли 8 автівок.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій м.Києва:

- За попередніми даними, дві машини палали через коротке замкнення, а в 6 випадках причина виникнення пожежі - це підпал.

На Оболоні зайнялися дві машини на різних вулицях. Горів Опель, а за деякий час - спалахнув Хюндай. Обидва автомобілі - з львівськими номерами. Японського за допомоги вогнегасника врятував випадковий свідок. 

- Трое подошли, кинули бутылку, она там осталась. Я просто сидел в машине, мимо меня прошли, а потом обратно. Кинули, услышал хлопок. Смотрю - огонь, хотел их догнать, но они ушли через дворы.

Паліїв шукають правоохоронці. Та кияни дедалі більше сумніваються, що злочинців, які за тиждень знищили майже шість десятків автомобілів містян, покарають.