Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 січня 2014, 01:40 Суспільство
Медична спільнота Києва обурена арештом медика-волонтера
Медична спільнота Києва обурена арештом медика-волонтера

Медика-волонтера затримали за участь у масових заворушеннях. Родичі кілька днів не мали зв'язку з 26-річним Олексієм Тутовим. Аж раптом з'ясували - він у СІЗО. Це прецедент - кажуть колеги активіста. Адже в заворушеннях під час надання допомоги постраждалим, що власне й робив доброволець, медики захищені від силових дій. Нагадати про це лікарі прийшли до Міністерства внутрішніх справ.

Медики впевнено крокують до головного офісу правоохоронців. На вустах відчайдушне: 

- Медицина не мішень.

Покинути професійні обов'язки і прийти сюди їх змусила ситуація. Вони всі волонтери - працюють на Майдані.

- Медики мають мати холодні почуття, в принципі так і є, там люди йдуть сміливі.

Ще б пак, їх захищає міжнародний документ, за яким медики - нейтральна сторона в будь-яких конфліктах.

Вадим Аристов, президент Української медичної асоціації:

- Существует Женевская конвенция, конкретно ст 19, говорит о том, что мобильные санитарные подразделения не могут находится под давлением, под обстрелом и всяческим силовым воздействием.

Утім, медики обурюються - і вони мішень під час протестів тут, на Грушевського.

Вадим Аристов, президент Української медичної асоціації:

- Медики расстреляны резиновыми пулями, взорван медицинский штаб, что особенно отвратительно - была стрельба по красным крестам, это нарушение конвенции, и это не какие-то бандиты, а люди в форме.

На доказ своїх слів показують закривавлені халати.

Олег Мусій, координатор медичного штабу:

- Постраждало від поранень різного ступеню, від побиття 5 медиків, інші медики, особливо волонтерські бригади, особливо які довго працюють, вони не вважають, що там в них в товстий одяг, гумова куля попала, що це вони мають пошкодження.

А останній випадок взагалі збурив усю лікарську спільноту. Правоохоронці затримали медика-волонтера Олексія Тутова. Зв'язку з 26-річним добровольцем не мали кілька днів. Олексій зник 22-го січня, того дня, коли Беркут кілька разів атакував протестувальників. Колеги подумали - відпочиває, бо працював тоді з самого ранку. Що колега в руках правоохоронців - і на думку не спало.

Олег Мусій, координатор медичного штабу:

- Він був в екіпіровці нашій стандартній - у білій касці широкій з червоним хрестом, в білій футболці одягнутий з великим червоним хрестом в колі.

Про затримання медика його колег повідомили родичі. Нині він у Лук'янівському СІЗО. Волонтерові присудили 60 діб арешту. У прокуратурі про Олексія Тутова знають. Утім, належності до медицини не підтверджують.

Антон Шпир, заступник прокурора Голосіївської прокуратури м. Києва:

- Був доставлений вже до відділку міліції в одязі, який ніяким чином не свідчив про належність його до певної категорії осіб, ніяких опознавальних знаків, нічого такого не було.

Волонтерові інкримінують участь у масових заворушеннях. Кажуть - мають підтвердження.

Антон Шпир, заступник прокурора Голосіївської прокуратури м. Києва:

- Участь ми можемо виявити лише з показів очевидців, згідно цих показів дана особа приймала учать у масових заворушеннях. Очевидці - це безпосередньо ці особи, які були присутні та бачили активні дії особи зі сторони барикад і зі сторони, як кажуть, іншої - правоохоронців.

У прокуратурі підтвердили - наступного тижня відбудеться засідання апеляційного суду щодо можливої зміни запобіжного заходу заарештованому.