Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 січня 2014, 21:14 Суспільство
Закон про амністію не влаштував Майдан
Закон про амністію не влаштував Майдан

Нічого не змінилося! Уранці, після ухвалення Верховною Радою закону про амністію, життя на барикадах та в будівлі Київської міської держадміністрації жодним чином не відрізнялося від попереднього. Мітинґувальники стоять і про повернення додому не думають.

Ця ніч для мітинґарів стала справжнім випробуванням. Вперше за весь час протестів стовпчики термометрів опустилися нижче 20 градусів. Уранці зігріваються гарячим чаєм і роботою.

Галина, мітинґувальниця:

- Того так і треба працювати, щоб усім було тепло! І тим, хто носе, й тим, хто п'є чай, аби був гарячим, але дуже тяжко.

У середмісті без змін. Барикади стоять непорушно, рух транспорту на Костельній вулиці регулюють добровольці, а в будівлі КМДА зігріваються всі охочі. Ухвалення Верховною Радою закону про амністію тут сприйняли спокійно. Та кажуть: підуть тоді, коли досягнуть бажаного.

- Обовязково! Тільки все почне працювать так, як має буть, то все прибереться. Бруківка відновиться.

Народні ж обранці вимагають звільнення лише облдержадміністрацій, будівлі КМДА й міністерства. Про Жовтневий палац, будинок профспілок, Український дім та й сам Майдан у законі не згадують.

Юрій Мірошниченко, народний депутат України:

- І сам майдан лишається, і Хрещатик лишається, і намети лишаються, і будинок профспілок лишається. Єдине, що нам треба, щоби працювали адміністрації.

Амністія почне діяти через п'ятнадцять днів після набуття чинності закону. За цей час також мають звільнити, згідно з документом, усіх підозрюваних, підсудних або засуджених за участь у масових акціях протесту. Мітинґувальники натомість повинні розблокувати вулицю Грушевського, а також усі вулиці, площі, провулки та бульвари України, де не відбуваються мирні акції. Та учасники виступів з умовами не погоджуються.

Володимир, мітинґувальник:

- Йти звідси? Я не знаю. Нам навпаки треба йти туди - вперед, так, мирним шляхом, проте, ні кроку назад.

Такої ж думки й у будівлі КМДА. Про звільнення приміщення там навіть думати не хочуть.

Руслан Андрійко, комендант:

- Таке зроблене не буде, ми ніяким чином не порушуємо закон, не порушуємо робочий режим адмінбудівлі, і зараз ми знаходимся на законних підставах.

До того ж, зізнаються: якщо покинуть будівлю, то сили майдану значно послабшають. Адже це одне з приміщень, яке може прихистити одразу кілька сотень мітинґарів та врятувати від лютих морозів.