Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 січня 2014, 22:42 Суспільство
Частину скандальних законів Рада скасувала
Частину скандальних законів Рада скасувала

Парламент скасував 9 законів від 16 січня. Вони спричинили бурхливу реакцію суспільства. Адже передбачали, зокрема, кримінальну відповідальність за наклеп, збирання інформації про суддів та правоохоронців й заочне кримінальне провадження. Тепер усе це анульовано.

Десятки автобусів, напханих силовиками, та кілька кордонів міліції - парламентарі нині до роботи добиралися через  барикади правоохоронців. Верховну раду затисли щільним кільцем силовики. Усередині ж будівлі навіть у повітрі відчувається напруження. Депутати збираються за півгодини до початку засідання. І не усміхаються.

Юрій Мірошниченко, народний депутат України:

- Є радикальні підходи з одного і з іного боку, але треба сказати, що сьогодні буде конструктивний день. Закон про амністію обговорювався і знову ж таки це було один із питань, він буде голосуватися.

Депутатка Марія Матіос до парламенту зайшла у бронежилеті.

Марія Матіос, народний депутат України:

- Це мій такий моральний протест проти того, що відбувається в Україні. Проти того, що весь народ в принципі поставлений під приціл автомата Калашнкова і будь-хто може на нього наразитися. 

Без галасу й бійок, попередньо домовившись з усіма фракціями, голова Верховної ради пропонує скасувати 9 законів.

Слайд:

- Закон Олійника-Колісниченка, що забороняє збирати інформацію про суддів і правоохоронців та обмежує права інтернет-видань, закон, що полегшує зняття недоторканності з депутатів, закон про заочне кримінальне провадження, про безкоштовну юридичну допомогу, зміни до податкого кодексу щодо безмитного ввезення газу, закон про відповідальність за руйнування пам'ятників, закон про відповідальність за заперечення злочинів фашизму.

- Про визнання такими, що втратили чинність законів, прийнятих Верховною радою України на пленарному засіданні 16 січня 2014 года.

Депутати спокійно голосують.

- За 361, рішення прийнято.

Втім, це лише перший крок. Адже, щоб закони не діяли, їхнє скасування повинен завізувати спікер Рибак і віддати на підпис Президентові. Після цього рішення мають офіційно оприлюднити. І лише тоді воно набере чинності. Що ж до постраждалих під час протистояння журналістів, реґіоналка Олена Бондаренко переконує - робота така.

Олена Бондаренко, народний депутат України:

- Журналисты умирают, к сожалению, везде и повсюду. К сожалению, этот счет не закрыт. Их бьет Беркут.

Натомість лідер фракції партії реґіонів у парламенті Олександр Єфремов запевнив: щойно парламентарі ухвалять відповідний закон, одразу винних в побитті представників преси притягнуть до відповідальності.

Олександр Єфремов, лідер фракції партії реґіонів:

- Не уходят от отвественности люди, которые занимались насильственными действиями над журналистами, надо провести расследование, виявив факты, должны быть отвественности.

Вечірнє засідання, на якому парламентарі планували розглянути закон про амністію затриманих учасників масових акцій протесту, завершилося нічим. Обранці не дійшли згоди на перемовах, бо Партія реґіонів вимагала, щоб за таке голосування опозиція попросила людей звільнити всі адмінбудівлі. Своєю чергою, опоненти вимагають волевиявлення без жодних умов. Вже завтра депутати мають зібратися в сесійній залі знову.